Nederlandse Hartstichting

Hartstichting ondersteunt oproep voor rookvrije horeca 2-3-2006
De organisatie Clean Air Nederland is een burgerinitiatief gestart om de Nederlandse horeca rookvrij te maken. De Hartstichting ondersteunt dit initiatief.

In steeds meer Europese landen is de horeca rookvrij, of zijn wetten aangenomen om de horeca in de nabije toekomst rookvrij te maken. In Nederland hebben we te maken met een zelfreguleringstraject vanuit Koninklijke Horeca Nederland. Daarbij is hun bedoeling om in de horeca rookvrije zones te creëren en niet om de horecagelegenheden rookvrij te maken. De enige manier om gezonde lucht in te ademen is echter een rookverbod.

Bij de invoering van de Tabakswet die een rookvrije werkplek garandeert is destijds een uitzondering gemaakt voor horecapersoneel. Koninklijke Horeca Nederland en de tabaksindustrie hebben daar hard voor gelobbyd. Daarbij werden als redenen aangevoerd dat een rookverbod in de horeca zou leiden tot omzetdaling en banenverlies. De cijfers uit landen met een rookvrije horeca (onder andere Noorwegen, Ierland en Italië) laten zien dat dat niet het geval is. Een andere reden was dat het Nederlandse publiek niet achter een rookvrije horeca staat. Het initiatief van Clean Air Nederland kan laten zien dat dit niet het geval is. De inwoners van de genoemde landen ondersteunen en waarderen het rookverbod in hun land in hoge mate, en dat geldt voor zowel rokers als voor niet-rokers. Via de website van de CAN kun je de actie ondersteunen en het verloop van de actie volgen.