BKB campagnebende, 25 studenten als verkiezingswaarnemer

Booij, klusman en van bruggen

De BKB Campagnebende
Booij Klusman en Van Bruggen met 25 studenten als verkiezingswaarnemer in eigen land

Van Eerdmans tot Asscher van Nijpels tot Wallage. Van Pauluskerk tot Puddingfabriek Van 2 tot en met 7 maart haakt de BKB Campagnebende aan bij de campagnekaravaan die dan volop door Nederland trekt. In hun eigen bus gaat een groep creatieve, kritische twintigers, van theologiestudenten tot duikbootmatrozen, van historici tot acteurs, van Groningers tot Assendelfters, van Rotterdammers tot Nijmegenaren, het land door op zoek naar spannende kwesties en bepalende personen in de lokale verkiezingscampagnes. Maar dan wel net even anders.

Jaarlijks organiseert campagnebureau Booij, Klusman en Van Bruggen (www.bkb.nl) een academie voor studenten en pas afgestudeerden. Elke maand wordt een weekend ingericht met lezingen, trainingen en excursies op een breed terrein. Omdat in politieke campagnes veel van de behandelde onderwerpen samen komen, wordt er jaarlijks een campagne in Europa op de voet gevolgd. Dit jaar zijn dat de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen.

Speciaal voor de gelegenheid is het alternatieve stemhokje De Stille Stem ontwikkeld. Benieuwd naar wat er leeft aan de (rafel)randen van Nederland brengt dit stemhokje ons onder andere naar een Amsterdamse taxistandplaats, het Gelderse platteland en de rosse buurt van Arnhem. Hoe kijkt men hier aan tegen de Nederlandse politiek? Maar ook de politici komen uiteraard aan bod. Er wordt ontbeten, geluncht, gereisd, gedanst, gediscussieerd en gepraat met de meest uiteenlopende personen. Van een ochtend op campagne in Rotterdam met leefbaar Rotterdam tot een bezoek aan de stoel van Harry Bakker in Drimmelen. Van een Maastrichtse nachtwandeling met (o.a) wethouder Castongs, via de linkse coalitie van Nijmegen met o.a. wethouder Paul Depla naar lokale held Geert Spieker (Stadspartij Groningen). Een tafelrede van burgemeester Wallage in Groningen, een bezoek aan Ed Nijpels in Leeuwarden, een discussie over de Wallen met Lodewijk Asscher en zo gaat het maar door.
En dan hebben we nog de terugblik op het lijsttrekkersdebat van 6 maart vier jaar geleden, met medewerking van onder andere Michiel van Hulten (voorzitter PvdA) en Frits Huffnagel (ex-wethouder VVD in Amsterdam) en een wel heel speciale ontmoeting met Joost Eerdmans van de LPF in Driehuis.

Het Nationale Verkiezingselftal
Voorafgaand aan de Gemeenteraadsverkiezingen, en in de aanloop naar het WK Voetbal in Duitsland, maakt de BKB Campagnebende zijn eigen selectie: BKBs Nationale Selectie. Elf talentvolle politici, afkomstig van diverse politieke partijen en uit grote en kleinere plaatsen in Nederland, worden uitverkoren om Nederland weer politiek kampioen te maken. Hun selectie gebeurt op basis van de vraag aan de politicus: hoe eet jij je burger? De kernwoorden daarbij zijn: vernieuwend, betrokken, oprecht, relevant en doortastend. Criteria waarvan de Campagnebende denkt dat ze horen bij de moderne politicus. Gedurende de tour zullen op diverse plekken de wedstrijdshirtjes aan de gelukkigen worden overhandigd. Maar dan begint de wedstrijd natuurlijk pas echt. Zijn zij in staat gezamenlijk hun uitverkiezing de komende 4 jaar waar te maken? BKB gaat het volgen.