Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Advies Commissie Uurtarief

Kamerstuk, 2-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

CZ/IZ-2664346

2 maart 2006

Bij brief van 2 februari 2006 heeft u mij verzocht om, voor het algemeen overleg health care governance/salarissen in de zorg dat plaatsvindt op 9 maart, mijn standpunt op het advies van de Commissie Onderbouwing Normatief Uurtarief Medisch Specialisten aan uw Kamer te sturen.

Op 12 januari heb ik het advies van de commissie aangeboden aan de Tweede Kamer. De commissie is helaas niet tot een eenduidig advies gekomen en heeft als gevolg hiervan een meerderheidsstandpunt van EUR 114,- (mr. F. Korthals Altes en dhr. H.J. Simons) en een minderheidsstandpunt van EUR 157,- (Prof. Dr. Mr. H.W.A. Sanders) opgeleverd. De adviezen bevatten zowel enkele technische als inhoudelijke verschillen die ik goed moet bestuderen alvorens ik een standpunt kan innemen. Momenteel ben ik bezig met het bestuderen van de beide adviezen en vindt intensief overleg plaatsvindt met de Orde van Medisch Specialisten. Gezien de gevoeligheid van het onderwerp is het niet verstandig als ik nu reeds een standpunt inneem.

Voor wat betreft de planning blijf ik bij mijn toezegging, zoals aangegeven bij de aanbieding van het rapport op 12 januari, dat ik voor de zomer een standpunt zal innemen. Dat betekent dat per 2007 het macroneutrale uurtarief in het B-segment vervangen kan worden door het normatief onderbouwde en maatschappelijk aanvaardbare uurtarief. In 2008 wordt de lumpsumfinanciering in het A-segment afgeschaft. Vanaf dat moment zal het onderbouwde uurtarief voor alle medisch specialistische zorg gaan gelden.

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst