Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Leeftijdsgrens bloeddonatie

Kamerstuk, 2-3-2006

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DBO-CB-U-2659513

2 maart 2006

Hierbij stuur ik u mijn reactie op de brief van mevrouw Van der Meer van 9 januari 2006 over de leeftijdsgrens van 70 jaar om bloed of plasma te mogen doneren. Mevrouw Van der Meer heeft haar brief in eerste instantie gericht aan Sanquin. Dat is voor de vragen die zij heeft ook het beste aanspreekpunt. Op basis van de Wet inzake bloedvoorziening is Sanquin operationeel verantwoordelijk voor de bloedvoorziening in Nederland. Hieronder valt ook het vaststellen van richtlijnen rond bloeddonatie, inclusief leeftijdsgrenzen voor bloed- of plasmadonatie.

Ik heb de reactie van Sanquin aan mevrouw Van der Meer kunnen inzien en ik onderschrijf deze. Sanquin geeft aan dat bij het vaststellen van een leeftijdsgrens voor bloeddonatie de gezondheid van de donor voorop staat. Uit onderzoek is gebleken dat het vaatstelsel van oudere mensen minder flexibel kan zijn als gevolg van aderverkalking. Dit geldt niet voor alle donors, maar het is voor Sanquin niet mogelijk om dit per individu vast te stellen. Internationaal geldt een leeftijdsgrens van 65 jaar. Sanquin hanteert deze grens ook voor nieuwe donors. Echter, donors die op hun 65e al bloed gaven mogen blijven doneren tot hun 70e jaar. Dit op uitdrukkelijk verzoek van vertegenwoordigers van donors uit deze leeftijdsgroep.

Mevrouw Van der Meer vraagt ook hoe het hanteren van een leeftijdsgrens zich verhoudt met berichten in de media over tekorten aan bloeddonors. Sanquin geeft in haar reactie aan dat er momenteel geen tekorten zijn en dat deze ook niet worden verwacht. Over deze kwestie bent u, naar aanleiding van Kamervragen hierover, recent geïnformeerd (aanhangsel-handelingen nr. 2310, vergaderjaar 2004-2005).

De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

H. Hoogervorst