Dierenbescherming

http://www.dierenbescherming.nl

Onderzoek Dierenbescherming leidt tot bedroevend resultaat:

Gemeentepolitiek G4 laat dieren links liggen

Den Haag, 2 Maart 2006 - De gemeentepolitiek in de vier grootste steden heeft nauwelijks aandacht voor dierenwelzijn. Dat blijkt uit een uitvoerig onderzoek van de Landelijke Dierenbescherming. Tot grote teleurstelling van de belangenorganisatie laten de PvdA, CDA en D66 het volledig afweten, evenals de Leefbaar-fracties. Ook het initiatief 'Laat de dieren niet links liggen' van de VVD heeft in de grote steden geen zichtbaar resultaat geboekt. De liberale fracties in Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Utrecht hebben geen diergerelateerde onderwerpen in het verkiezingsprogramma staan. GroenLinks, SP en een aantal lokale partijen hebben meer aandacht voor onderwerpen die met dieren te maken hebben.

De Dierenbescherming heeft vrijwel alle verkiezingsprogramma's in Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Den Haag onder de loep genomen en naast haar eigen 'Tien Punten voor Gemeentelijk Dierenwelzijn' gelegd. Politieke partijen blijken echter nauwelijks aandacht te besteden aan de belangrijkste gemeentelijke dierenwelzijns-onderwerpen. Sterker nog, in veel verkiezingsprogramma's komt het woord 'dier'niet eens voor. Zeer positieve uitzonderingen zijn de SP in Rotterdam, SGP/ChristenUnie in Den Haag en Amsterdam Anders/De Groenen. Dieren zijn in alle vier verkiezingsprogramma's van GroenLinks goed vertegenwoordigd.

In de 'Tien Punten voor Gemeentelijk Dierenwelzijn' stelt de Dierenbescherming onder meer dat elke gemeente een wethouder Dierenwelzijn moet hebben. Dat waarborgt immers meer aandacht voor de belangen van dieren. Omdat deze 'inwoners'bovendien niet voor hun eigen belangen kunnen opkomen moeten politiek en bestuurders dit doen. Opvallend is dat dit punt in het modelprogramma van het landelijke CDA is opgenomen. Maar de Dierenbescherming constateert dat alleen het CDA Den Haag dit onderwerp ook daadwerkelijk heeft gekopieerd.

Verder vindt de Dierenbescherming dat gemeenten moeten zorgen voor adequate opvang van zwerfdieren en genoeg financiële ondersteuning moeten bieden aan dierenambulances en asielen. Gemeenten zijn verplicht om zwervende dieren op te vangen en twee weken te verzorgen. In de praktijk blijkt dit echter lang niet voldoende. De laatste jaren blijken dieren steeds langer in het asiel te verblijven omdat mensen minder interesse hebben in een huisdier. De Dierenbescherming heeft de stellige indruk dat dit komt door de economische tegenwind en afnemende koopkracht van mensen. De langere verblijftijd van asieldieren betekent capaciteitsproblemen en veel extra kosten. De Dierenbescherming Amsterdam, bijvoorbeeld, klaagt over tonnen-tekorten in de financiering van dierenambulance en -opvang. De gemeente zal extra geld moeten bijleggen om het probleem te verhelpen.

Bovendien vindt de Dierenbescherming dat gemeenten geen vergunning moeten afgeven voor evenementen met dieren, zoals circussen. Tevens dienen duidelijke afspraken te worden gemaakt tussen gemeenten en kinderboerderijen over het fokken van dieren, de aanwezigheid van een gediplomeerde dierenhouder en camerasurveillance in verband met toenemend vandalisme. Tot slot dient de gemeente de diervriendelijke veehouderij te stimuleren en het goede voorbeeld te geven door in haar eigen kantine alleen scharrel- en/of biologische en vegetarische gerechten aan te bieden. Dit moet gekoppeld worden aan voorlichting over het belang van zulke producten.

Alle onderzoeksgegevens en standpunten van de Landelijke Dierenbescherming zijn te vinden op de internetsite www.dierenbescherming.nl/gemeenteraad2006.

Hier staan niet alleen resultaten van de vier grootste steden, maar ook van verscheidene andere gemeenten in Nederland.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jelko de Ruijter Woordvoerder/persvoorlichter 070 - 314 27 38