Socialistische Partij

Van Bommel: Laat Filippijnse parlementsleden vrij

02-03-2006 * Harry van Bommel heeft minister Bot (Buitenlandse Zaken) vragen gesteld over de situatie in de Filippijnen. President Arroyo van dat land heeft eind februari de noodtoestand afgekondigd. Aanleiding zou een poging tot staatsgreep zijn van rechtse en linkse partijen. Een aantal laaggeplaatste militairen is aangehouden.

Van Bommel De Filippijnse president heeft twee linkse parlementariërs, Beltran en Virador, laten arresteren en een viertal wordt vastgehouden in het parlementsgebouw. Het gaat om Ocampo, Maz, Mariano en Casi. In het parlementsgebouw zijn de leden immuun voor politie, maar de voorzitter van het parlement besloot de vier linkse parlementariërs onder zijn verantwoordelijkheid `op te houden'. Daarnaast zijn de kritische kranten Abante en Daily Tribune gesloten.

President Arroyo stond onder groeiende druk op af te treden sinds zij in mei 2004 herkozen was met behulp van dubieuze methoden. De beweging die haar aftreden eist, stelt dat zij heeft gefraudeerd en zo de verkiezingen gewonnen. Vorige week vrijdag 24 februari zou een grote demonstratie worden georganiseerd om de 20-ste verjaardag van de volksopstand tegen dictator Marcos te herdenken.

Van Bommel: "Het heeft er alle schijn van dat Arroyo de grond te heet onder voeten is geworden en dat zij een aanleiding heeft gezocht om de oppositie uit te schakelen. Een smoesje om oppositie uit te schakelen en de rechtsstaat te vernietigen, zogenaamd om hem te redden. Ik wil dat de Nederlandse regering protesteert tegen het arresteren van parlementsleden, het breidelen van de pers en het opschorten van alle burgerrechten."