Socialistische Partij

Europa jachtterrein geheime diensten

02-03-2006 * Europa blijkt een makkelijk jachtterrein voor buitenlandse geheime diensten. De bestaande regels in Europese landen over staatsimmuniteit maken het moeilijk op te treden tegen buitenlandse geheimagenten. Er is onvoldoende zicht of het Europese luchtruim en Europese vliegvelden misbruikt worden voor illegale transporten van gevangenen. Dat constateert Terry Davis, secretaris-generaal van de Raad van Europa.

SP-senator Tiny Kox, lid van de parlementaire assemblee van de Raad van Europa, is blij met het rapport van Davis, dat onthult dat er geen zicht is op misbruik van het Europese luchtruim en Europese vliegvelden door buitenlandse diensten. Kox: "De secretaris-generaal van de Raad van Europa heeft verdragsrechtelijk de mogelijkheid lidstaten van de Raad van Europa te gelasten informatie te geven over nationale regels en procedures. Van die bevoegdheid heeft hij gebruik gemaakt om meer inzicht te krijgen over de mogelijkheden dat de Amerikaanse CIA in samenwerking met de geheime diensten van bepaalde Europese landen, burgervliegtuigen en -vliegvelden gebruikt om gevangenen van de Amerikaanse oorlog tegen het terrorisme van en naar illegale gevangenissen te brengen. Daar kunnen gevangenen harder aangepakt worden dan de Amerikaanse - en Europese - wetgeving toestaan."

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch denkt op basis van haar informatie dat er illegale detentiekampen zijn of waren in onder andere Polen en Roemenië en houdt het voor mogelijk dat gevangenen daar ook gemarteld zijn. Kox: "De Amerikaanse regering ontkent alles, maar erg overtuigend klinkt het niet. Dat er samengewerkt wordt met Europese geheime diensten en er een groot aantal onverklaarbare vluchten vanuit Afghanistan en Guantanamo Bay via Europese vliegvelden geweest zijn, staat vast."
Ook Schiphol is gebruikt, zo is door vragen van SP Tweede-Kamerlid Harry van Bommel duidelijk geworden. Volgens minister Bot van Buitenlandse Zaken staat echter niet vast dat de CIA ook via Schiphol gevangenen getransporteerd heeft.

Ondertussen neemt de druk op Amerika toe om het illegale gevangenenkamp Guantanamo Bay te sluiten. Zelfs de Britse premier Blair, trouwe volgeling van George Bush in diens oorlog tegen het terrorisme, lijkt nu om te zijn. De Nederlandse regering nam al eerder dat standpunt in, na daarop te zijn aangesproken door o.a. de Eerste en Tweede Kamerfractie van de SP. Vraag is of sluiting van Guantanamo ook stopzetting van illegale gevangenissen als zodanig zal betekenen. Er zijn toenemende berichten dat de Amerikanen hun gevangenen naar Afghanistan aan het verplaatsen zijn. Ook worden landen als Egypte in dit verband veelvuldig genoemd.

De Tweede Kamer heeft een groot aantal vragen gesteld aan minister Bot over de geheime CIA-vluchten en detentiecentra. Ook het Europees Parlement doet onderzoek. De parlementaire assemblee van de Raad van Europa, die het eerste initiatief nam de geruchten over de CIA-vluchten en -kampen te onderzoeken, heeft al enkele rapporten gepubliceerd. Die zijn te vinden op www.assembly.coe.int. Secretaris-generaal Davis richt zich nu met name op die landen die onvoldoende of onvolledige informatie hebben gegeven. Hij wijst hen daarbij op hun verdragsrechtelijke verplichtingen.