Socialistische Partij

SP'ers met kinderen en ouders in actie voor speelruimte

02-03-2006 * Vanmorgen voerden Tweede-Kamerlid Agnes Kant en de Haagse SP-lijsttrekker Ingrid Gyömörei samen met ouders en kinderen actie voor de speelruimte aan het Weidevogelpark in de Haagse wijk Ypenburg. Aanleg van dit parkje met speelgelegenheid was eerder toegezegd door de gemeente. Op de aangewezen ruimte wordt nu echter een appartementencomplex gebouwd.

De noodzaak van het parkje is des te groter aangezien de aangelegen basisschool destijds een veel te klein schoolplein heeft gekregen omdát dit park er zou komen. Voldoende speelruimte lijkt vooral in een VINEX-wijk een vanzelfsprekende zaak, maar dat is het helaas niet. Te vaak verliezen kinderen het van een parkeerplaats, winkelcentrum of zoals in dit geval van woningbouw. Daarom hebben actievoerders uit protest ter plekke zelf een speeltuin aangelegd, met wipkippen, een glijbaan en een groot bord met de tekst "Weidevogelpark".

De Haagse SP-aanvoerder Ingrid Gyömörei vindt dat de lokale politiek zich meer moet inspannen om de belangen van kinderen te behartigen: "Het is hoog tijd dat we speelruimte voor onze kinderen opeisen, zeker wanneer je bedenkt hoe belangrijk buiten spelen is voor hun ontwikkeling." Volgens recent onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut, is Den Haag de derde in de rij van meest kindonvriendelijke gemeenten.

Agnes Kant nam eerder het initiatief om een wet in te voeren die speelruimte garandeert en wilde de actie van de kinderen en hun ouders daarom graag steunen. "De gemeente moet haar belofte van speelruimte waarmaken. Als je kinderen geen speelruimte geeft, frustreer je hun ontwikkeling." Kant lanceerde dit weekeinde in Rotterdam het jeugdplan `Alles Kids' met voorstellen om alle kinderen een eerlijke start te geven.
Zie ook:
* Agnes Kant presenteert jeugdplan voor eerlijke kansen (25 februari 2006)