Het eerder gedistribueerde bericht is door het CDA herroepen

Nieuwe versie:

CDA op de bres voor een sociaal huurbeleid in Utrecht

Het CDA Utrecht is tegen liberalisering van de woningmarkt, omdat liberaliseren alleen kan in een woningmarkt waar huurders iets te kiezen hebben. Huren vrijgeven in een markt van schaarste, leidt alleen maar tot hogere huren. Met name de middeninkomens ondervinden gevolgen hiervan. Zij ontvangen geen huurtoeslag. Het CDA vindt goedkope nieuwe koop- en huurwoningen voor dit segment bouwen, het beste antwoord hierop is.

In verschillende wijken van Utrecht blijven na de liberalisering onvoldoende betaalbare huurwoningen over én dreigen alle nieuwgebouwde huurwoningen in 2010 op de vrije markt te komen. De gemeente moet er scherp op toe zien dat de herstructurering in Overvecht, Kanaleneiland en Hoograven nu eindelijk snel van start gaat. De huren mogen de komende jaren slechts stijgen met de inflatiecorrectie.

CDA-kandidaten Wigny en Smid: "Wij staan als CDA pal voor huurders met een smalle beurs. Wij zijn voor een evenwichtig huisvestingsbeleid en we willen als CDA de komende raadsperiode blijven waken voor een voldoende hoeveelheid betaalbare huurwoningen in de gemeente. Omdat die huurwoningen voor de doelgroepen ook écht toegankelijk moeten worden, moeten we als gemeente creatieve methoden inzetten voor het bevorderen van doorstroom. Dat bevordert de leefbaarheid van wijken als bijvoorbeeld Overvecht en Kanaleneiland en voorkomt dat mensen na vele jaren ergens gewoond te hebben gedwongen door te hoge huren hun oude en vertrouwde wijk uitmoeten".

Een ander voorstel van het CDA op dit gebied is: nieuwe mogelijkheden voor studentenhuisvesting zoals de mogelijkheid om een kamer te kopen en of leegstaande kantoorpanden aan studenten verhuren.

Meer informatie: Eiko Smid 06 10 68 31 50 of Nicole Wigny, 030 262 7875

---

oude versie:

CDA op de bres voor een sociaal huurbeleid in Utrecht

Het CDA Utrecht is tegen liberalisering van de woningmarkt, omdat liberaliseren alleen kan in een woningmarkt waar huurders iets te kiezen hebben. Huren vrijgeven in een markt van schaarste, leidt alleen maar tot hogere huren. Met name de middeninkomens ondervinden gevolgen hiervan. Zij ontvangen geen huurtoeslag. Het CDA vindt nieuwe koop- en huurwoningen bouwen het beste antwoord hierop. Tevens wil het CDA dat Utrecht de corporaties scherp in de gaten houdt.

In verschillende wijken van Utrecht blijven na de liberalisering onvoldoende betaalbare huurwoningen over én dreigen alle nieuwgebouwde huurwoningen in 2010 op de vrije markt te komen. Pas als in 2010 het woningtekort is teruggebracht, valt er te praten over liberalisering. Het CDA vindt dat de gemeente de bouwprestaties van de corporaties en projectontwikkelaars de komende jaren scherp in de gaten moet houden en daar waar mogelijk versnellen. De huren mogen gedurende de komende jaren slechts gematigd stijgen.

CDA-kandidaten Wigny en Smid: "Wij staan als CDA pal voor huurders met een smalle beurs. Het alleenrecht voor sociaal huurbeleid ligt immers niet bij partijen als PvdA en GroenLinks. Wij zijn voor een evenwichtig huisvestingsbeleid en we willen als CDA de komende raadsperiode blijven waken voor een voldoende hoeveelheid betaalbare huurwoningen in de gemeente. Omdat die huurwoningen voor de doelgroepen ook écht toegankelijk moeten worden, moeten we als gemeente creatieve methoden inzetten voor het bevorderen van doorstroom. Dat bevordert de leefbaarheid van wijken als bijvoorbeeld Overvecht en Kanaleneiland en voorkomt dat mensen na vele jaren ergens gewoond te hebben gedwongen door te hoge huren hun oude en vertrouwde wijk uitmoeten".

Andere voorstellen van het CDA op dit gebied zijn: de gemeente moet voortaan de maximale huurstijging kunnen vaststellen en er moeten nieuwe mogelijkheden komen voor studentenhuisvesting (zoals de mogelijkheid om een kamer te kopen) . De gemeente moet duidelijker aan de bevolking uitleggen hoe ze de herwaardering van de waarde van woningen (op grond van de Wet WOZ) uitvoert. Hier is nu immers veel verwarring over.

Meer informatie: Eiko Smid 06 10 68 31 50 of Nicole Wigny, 030 262 7875