Ingezonden persbericht


Ook Publieksprijs 2006 van patiëntenplatform NPCF

Telebegeleiding Hartfalen Zuid Limburg wint NITEL Stimuleringsprijs ICT & Zorg 2005

MAASTRICHT - De Stimuleringsprijs ICT & Zorg 2005 van de vakjury van het Nederlands Instituut voor Telemedicine (Nitel) is toegekend aan het project Telebegeleiding Hartfalen Zuid Limburg. Onlangs won dit project al de Publieksprijs 2006 van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF).

Aan het telebegeleidingsproject hartfalen nemen 108 patiënten deel van het academisch ziekenhuis Maastricht, het Atrium Medisch Centrum te Heerlen en Orbis Medisch en Zorgconcern in Sittard/Geleen. Het door Sananet BV uit Heerlen ontwikkelde telebegeledingsprogramma gebruikt het uit de Verenigde Staten afkomstige Health Buddy Systeem. Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Limburg en EZ.

Health Buddy
Telebegeleiding is een mogelijke oplossing om met minder zorgverleners, meer patiënten met hartfalen kunnen begeleiden met behoud van de kwaliteit van de zorg. De Health Buddy maakt op afstand direct en persoonlijk contact mogelijk tussen de patiënt thuis en zijn medische begeleiders.

De Health Buddy is te beschouwen als het maatje van de patiënt: zijn persoonlijke coach in de vorm van een slim kastje met een beeldscherm en vier knoppen (zie www.sananet.nl). Het systeem kan in een vroeg stadium symptomen, kennisachterstand en andere bijzonderheden bij patiënten signaleren, van groot belang bij een aandoening als hartfalen.

De Health Buddy stelt niet alleen vragen over ziektesymptomen, maar spoort met aanvullende informatie mensen ook aan tot bewegen en gezond eten. De resultaten van de haalbaarheidstudie wezen uit dat door het gebruik van de Health Buddy patiënten zich veiliger voelen, hun therapietrouw aanmerkelijk verbeterde en patiënten beter met hun ziekte leren omgaan. Dat heeft weer een positief effect op de kwaliteit van hun leven.

De prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 Euro aan consultancy uren vanuit TNO. De NITEL-stimuleringsprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een initiatief in de gezondheidszorg dat het verdient om verder uitgewerkt te worden.

NPCF
Medio februari zijn de winnaars bekendgemaakt van het project 'Goede voorbeelden van zorg vanuit patiëntenperspectief'. De publieksprijs in de categorie telemedicine was voor Telebegeleiding voor hartfalen van het academisch ziekenhuis Maastricht. De winnaars werden bekendgemaakt tijdens de conferentie 'De patiënt als motor voor zorgvernieuwing', georganiseerd door de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF). Patiëntenbeoordelingspanels nomineerden 24 projecten, verdeeld over drie de categorieën: eerstelijnszorg, tweedelijnszorg en telemedicine.
---

Noot voor de pers
Nadere informatie: stafdienst Communicatie azM, telefoon 043-3875112.