Gemeente Hardenberg

Februari 2006 - Defibrillatoren voor EHBO-verenigingen

Defibrillatoren voor EHBO-verenigingen

Donderdag 2 maart 2006

Wethouder Pouwels van de gemeente Hardenberg overhandigde afgelopen donderdag een aantal defibrillatoren aan EHBO-verenigingen in de gemeente Hardenberg.

Een Automatische Externe Defibrillator, kortweg AED genoemd, is een handzaam apparaat dat onderscheid kan maken tussen hartritmestoornissen, waarbij een defibrillatorschok moet worden toegediend, en ritmes waarbij dit beslist niet mag. De bediening van een AED is eenvoudig, zodat in principe elke geoefende eerstehulpverlener het apparaat kan bedienen. Een AED kan van levensbelang zijn als iemand wordt getroffen door een hartinfarct. Het vergroot de kans op een succesvolle reanimatie doordat vroegtijdig kan worden gestart met defibrilleren, nog voordat de ambulance ter plaatse is.

De gemeente Hardenberg heeft zestien AEDs aangeschaft. Hiervan overhandigt wethouder Pouwels een aantal aan EHBO-verenigingen. Het gaat om de EHBO-verenigingen in De Krim, Hardenberg en Gramsbergen, het Rode Kruis in Dedemsvaart en de Stichting Reanimatie en AED Hardenberg. De overige AEDs zijn bestemd voor de gebouwen waarvoor de gemeente in het kader van Bedrijfshulpverlening verantwoordelijk is.