Partij van de Arbeid


Den Haag, 2 maart 2006


Bos: Balkenende moet rol Kabinet bij toename voedselbanken niet ontkennen


Minister president Balkenende weigert stelselmatig verantwoordelijkheid te nemen voor de gevolgen van zijn kabinetsbeleid. Ten onrechte verwees hij naar zijn voorganger Kok toen hij in het programma Goedemorgen Nederland een vraag kreeg over de toename van het aantal voedselbanken. Tijdens zijn tour door Nederland zei Wouter Bos hierover op de zeepkist in Rotterdam: Onder het kabinet Balkenende schieten de voedselbanken als paddestoelen uit de grond. Dat is niet zo gek na alle bezuinigingen op de armoedebestrijding. Balkenende moet de rol van dit kabinet bij de toename van voedselbanken niet ontkennen.


Premier Balkenende verklaarde in Goedemorgen Nederland de vraag naar hulp van voedselbanken met echtscheidingen en mensen die gedemotiveerd zijn geraakt .
De belangrijkste reden voor het ontstaan van voedselbanken, de toegenomen armoede, noemde hij niet. Tussen 2002 en 2005 kwamen er 100.000 huishoudens bij die in armoede leven; een stijging van 20 procent. In totaal gaat het nu om 680.000 huishoudens, meer dan het totale aantal huishoudens van Amsterdam en Den Haag bij elkaar. Het aantal mensen met problematische schulden is onder dit kabinet met 30 procent gestegen. Eén op de acht kinderen (in totaal 372.000 kinderen) leeft in Nederland in armoede.


Het laatste jaar is het aantal gebruikers van voedselbanken enorm toegenomen. In juni 2005 kregen 3900 gezinnen via de stichting Voedselbanken Nederland wekelijks een voedselpakket. Inmiddels is dat aantal gestegen naar 8500 gezinnen, een stijging van 112,5% binnen 8 maanden.


Bos: Het is onbegrijpelijk dat Balkenende hier zijn ogen voor sluit. Het kabinet heeft namelijk willens en wetens bezuinigd op het armoedebeleid. De uitkering zijn losgekoppeld van loon- en prijsstijgingen, er is fors bezuinigd op de bijstand en op ID-banen. Er is dus wel degelijk een verband tussen het beleid van het kabinet Balkenende, de toegenomen armoede en het feit dat er steeds meer voedselbanken bijkomen.


In Goedemorgen Nederland verwees premier Balkenende ten onrechte naar zijn voorganger Kok. Balkenende zei: Het is misschien wel goed om eerst te zeggen wanneer de voedselbanken zijn ontstaan. Die zijn ontstaan in de tijd van het kabinet-Kok.
De werkelijkheid is dat er in 2001 slechts enkele lokale initiatieven in die richting waren; met een gering aantal gebruikers. Pas in 2003 is de stichting Voedselbank Nederland opgericht. Binnen twee jaar steeg het aantal vestigingen naar 23, waaronder weer een groot aantal steunpunten valt. Alleen al in Rotterdam/Rijnmond zijn er momenteel 46. De voedselbanken zijn daarmee in die stad de snelst groeiende winkelketen . Daarnaast zijn er buiten de stichting Voedselbank Nederland nog tal van lokale initiatieven.