PvdA Utrecht

PvdA reikt paarse krokodil uit aan Vereniging Sport Utrecht

Op donderdag 2 maart heeft de PvdA Utrecht de paarse krokodil uitgereikt aan Jan van Schaik, secretaris van de Vereniging Sport Utrecht (VSU). Hij meldde de meeste onzinnige en tegenstrijdige regels via het e-mailadres paarsekrokodil@planet.nl. Bovendien zet de
VSU zich in om voor sportverenigingen de regeldruk te verlichten.

De PvdA presenteerde vandaag de bevindingen van de actie 'De paarse krokodil', een zoektocht naar overbodige en tegenstrijdige regelgeving van de gemeente. De oorzaken van de klachten over regelgeving komen vooral voort uit slechte voorlichting en communicatie, een traag werkende overheid en het gebrek aan afstemming tussen de verschillende controlerende instanties.

De PvdA stelt een aantal concrete oplossingen voor. De PvdA pleit voor een verschuiving van regels bedenken naar het uitvoeren en handhaven. Dit heeft ook gevolgen voor de samenstelling van het gemeentelijk ambtenarenapparaat. De PvdA wil graag dat de gemeente wat hersenenruimte inruilt voor armkracht. Dus minder beleidsambtenaren en meer uitvoerders.

Verder wil de PvdA geïntegreerde aanvraagformulieren voor ondernemers en organisaties die vergunningen moeten aanvragen.

De PvdA wil dat er een gemeentelijke belangenbehartiger komt die mensen van A tot Z door de hele stapel papierwerk, vergunningaanvragen en regelgeving heen helpt. Deze belangenbehartiger verdient zichzelf terug doordat de vele stappen in het ambtelijke proces die nu doorlopen moeten worden voordat een vergunningaanvraag aan alle regels voldoet, niet meer nodig zijn.

De gemeente Utrecht maakt volgens de PvdA nog veel te weinig gebruik van ICT. Een Digitaal Loket zoals dat van de gemeente Haarlemmermeer scheelt bewoners en ondernemers enorm veel tijd maar zorgt ook dat er minder ambtenaren nodig zijn om vergunningaanvragen te beoordelen en goed te keuren; dit is grotendeels gedigitaliseerd.

Voor de PvdA is het aanpakken van overbodige en tegenstrijdige regelgeving één van de speerpunten voor de komende jaren.

In de bijlage vindt u de bevindingen van de actie 'De paarse krokodil'.

Voor inlichtingen:

Rinda den Besten, lijsttrekker PvdA Utrecht (06-20135318)

Viktor Timmermans, fractiemedewerker (030-2861121, 06-16326196)