Gemeente Amsterdam

Mogelijk snelle terugkeer markt Bos en Lommerplein

2 maart 2006
---
Stadsdeel Bos en Lommer Het Dagelijks Bestuur van het stadsdeel Bos en Lommer onderzoekt samen met vastgoedeigenaar Fortis of de dagmarkt snel kan worden teruggebracht op het Bos en Lommerplein. Dit plein verzakte begin februari enkele centimeters als gevolg van een constructiefout in de ondergelegen parkeergarage.

Bos en Lommerplein Het risico op verdere verzakking is met tijdelijke maatregelen uitgesloten. Fortis - eigenaar van de parkeergarage en het omliggende complex - heeft inmiddels laten weten te streven naar volledig herstel van het plein medio juli.

Eerdere terugkeer van de markt naar het plein is alleen mogelijk onder beperkende voorwaarden met betrekking tot de maximale belasting. Of dat haalbaar is, hangt voor het Dagelijks Bestuur af van de vraag of hiermee aan de veiligheidsnormen kan worden voldaan. Dit wordt nu onderzocht.

Tijdelijke locatie

Het Dagelijks Bestuur meldde deze nieuwe ontwikkelingen in de vergadering van de Stadsdeelraad op woensdagavond 1 maart, vòòr de behandeling van het voorstel de markt een nieuwe tijdelijke locatie aan het Gulden Winckelplantsoen te geven. Hiertoe werd door de raad een principebesluit genomen.

Tevens werd besloten nog niet onmiddellijk tot uitvoering over te gaan, en mogelijke ontwikkelingen richting een snelle terugkeer naar het plein af te wachten. Wel zal alvast nader worden bekeken hoe de markt aan het Gulden Winckelplantsoen het best kan worden ingepast.

Stadsdeelvoorzitter Hans Luiten: "Wij blijven streven naar herstel op zo kort mogelijke termijn van het kloppend hart van ons stadsdeel, en dat betekent: markt op het Bos en Lommerplein. Mocht het zo zijn dat dit al op korte termijn mogelijk is, dan kunnen we ons een tijdelijke herinrichting van het Gulden Winckelplantsoen besparen. Lukt dat niet, dan kunnen we snel op basis van het besluit van de raad de nieuwe tijdelijke locatie inrichten." Gulden Winckelplantsoen

Sinds de verzakking begin februari van het dek van de parkeergarage onder het Bos en Lommerplein werd de markt al gehouden op een andere tijdelijke locatie langs de ventweg van de Bos en Lommerweg en de ventweg Gulden Winckelplantsoen. Deze locatie kon daarvoor snel worden ingericht. In de keuze voor de nieuwe tijdelijke locatie wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de wensen van alle betrokken.

Overleg

Met de marktkooplieden, de ondernemers van het plein en de bewoners heeft vanaf begin februari overleg plaatsgevonden over een mogelijke tijdelijke vestiging van de gehele markt aan het Gulden Winckelplantsoen. Hiermee ontstaat er een directe verbinding tussen de markt en de winkels op het Bos en Lommerplein. Daarnaast geeft deze locatie de minste overlast voor de directe omgeving. Er verdwijnen geen parkeerplekken en de markt is op grotere afstand van de huizen op het Gulden Winckelplantsoen.