Gemeente Lingewaard


Stand van zaken doortrekken A15

De provincie Gelderland zet zich in om de doortrekking van de A15 tussen het knooppunt Ressen naar de A12 tussen Duiven en Zevenaar mogelijk te maken. De stand van zaken.

In een haalbaarheidsonderzoek in 2004 heeft Gelderland geconcludeerd dat de bereikbaarheid van de regio verbetert als de A15 wordt doorgetrokken en dat financiering van de weg mogelijk is met ondersteuning van het Rijk en de inzet van een vorm van prijsbeleid.

Aansluitend heeft de regio overeenstemming bereikt over de gewenste infrastructuur in de regio Arnhem-Nijmegen. Naast het verbreden van de A50 en de aanleg van de tweede stadsbrug in Nijmegen gaat het om het doortrekken van de A15. Deze eensgezindheid in de regio is belangrijk om in Den Haag steun te krijgen voor onze wensen.

In 2005 is in samenwerking tussen Rijkswaterstaat Oost Nederland, Stadsregio Arnhem Njimegen (KAN) en de provincie Gelderland in kaart gebracht wat de effecten zijn voor de doorstroming op de A12 als de A15 wordt doorgetrokken. De doorstroming op de A12 verbetert sterk en dat geldt in bredere zin ook voor het gehele wegennetwerk rond Arnhem bij de aanleg van de doorgetrokken A15.

Na al deze stappen zijn door de provincie Gelderland en KAN intensieve onderhandelingen met de Minister van Verkeer en Waterstaat gevoerd. Mede gezien de eensgezindheid in de regio heeft de minister Gelderland in een brief aangegeven uit te gaan van het realiseren van de doorgetrokken A15 in het jaar 2018.

Versnellen project
De provincie Gelderland werkt op dit moment samen met Rijkswaterstaat en KAN aan een financieringsplan. Onderdelen van het plan zijn de mogelijkheden van publiek-private-samenwerking en beprijzen. Een belangrijke ambitie van de regio is het versnellen van het project. Wachten met de openstelling tot na 2020 zal een groot fileprobleem betekenen, niet alleen tijdens de spits maar gedurende de gehele dag. Het uitgangspunt van de regio is daarom: openstelling van de doortrekking A15 in 2015.

Naar verwachting is het financieringsplan en de besprekingen daarover tussen regio en Den Haag voor de zomer van dit jaar afgerond. Dan ook zal er duidelijkheid bestaan over het al dan niet starten van een tracéwet-procedure.

Er vindt regelmatig overleg plaats op ambtelijk en bestuurlijk niveau tussen de provincie Gelderland, de Stadsregio Arnhem-Nijmegen en betrokken gemeenten. Inzet van de regio is een goede inpassing van de nieuwe weg. Dit zal in de tracéwet-procedure aan de orde komen bij het uitwerken van de tracé-alternatieven.

Meer informatie op de website van de provincie Gelderland

Bericht geplaatst op 2 maart 2006