Minihoedjes met maxi-kijkplezier in Gent

Tot en met 23 april expositie '1, 2, 3, 4...hoedje van ...Kinderhoedjes'

Nog tot en met 23 april kan men in het Museum voor Industriële Archeologie en Textiel in Gent een originele tentoonstelling rond kinderhoedjes zien. '1, 2, 3, 4...hoedje van ...Kinderhoedjes' is de naam van deze aardige benadering van het aloude hoeden- en pettenprobleem.
Afbeelding

De hoed heeft een belangrijke rol gespeeld in de kostuumgeschiedenis, als symbool van macht, rang en stand of als teken van individualiteit, extravagantie en behaagzucht.

Straatbeeld
Ook vandaag zijn hoeden en petten in het straatbeeld volop aanwezig. Het MIAT haakt daarop in en biedt in de tentoonstelling "1, 2, 3, 4...hoedje van ...Kinderhoedjes" een interessante benadering van dit hoeden- en pettenfenomeen. Minihoeden maar met maxi-kijkplezier !

Afbeelding Vervaardiging
In een eerste luik van de tentoonstelling wordt de vervaardiging van de hoed getoond: grondstoffen, gereedschappen en het productieproces.

Kinderhoedjes
Als tweede luik ziet de bezoeker een uniek overzicht van twee eeuwen kinderhoedjes. Piepkleine babymutsjes, valhoedjes, communiekroontjes en een bonte waaier van petten en mini-dameshoeden vol strikken, kant en voile, bieden een kleurrijke aanblik. Er zijn fraaie exemplaren uit het begin van de 19de eeuw, maar ook de Gentse hoedenmaaksters brengen met trots hun hedendaagse creaties.

In een derde luik worden recente creaties getoond van de bekende Belgische hoedenmaker Elvis Pompilio.

Afbeelding Vier musea
De tentoonstelling is ontstaan uit een samenwerking van de vier textielmusea van Vlaanderen: het Nationaal Vlas-, Kant- en Linnenmuseum van Kortrijk, het Textielmuseum van Ronse, de Breiafdeling van de Stedelijke Musea van Sint-Niklaas en het MIAT van Gent.

Randactiviteiten
Speciaal voor de kinderen werd een leuk opdrachtenboekje ontworpen met verschillende doe- en denkoefeningen. Volwassenen kunnen zich inschrijven voor een cursus "Feesthoedjes ontwerpen voor kinderen".

Voor meer info:

TOERISME VLAANDEREN & BRUSSEL
Tine Heddebauw
Persvoorlichter
Koninginnegracht 86 - 2514 AJ Den Haag
tel +31 (0)70 416 81 15
fax +31 (0)70 416 81 20

e-mail: tine.heddebauw@toerisme-vlaanderen.nl
website : http://www.toerisme-vlaanderen.nl/

of

MIAT
Minnemeers 9
9000 Gent
http://www.miat.gent.be/
2006-03-02