Tuinbouw voorstander van eigendomssplitsing energiebedrijven

Productschap tuinbouw

Tuinbouw voorstander van eigendomssplitsing energiebedrijven LTO Nederland, Glaskracht Nederland en het Productschap Tuinbouw (PT) blijven sterke voorstanders van een eigendomssplitsing van de regionale, geïntegreerde energiebedrijven zoals die door minister Brinkhorst van Economische Zaken wordt voorgesteld. De glastuinbouw vreest te hoge kosten en een verminderde inzet van kleinschalige stroomopwekking als de energiebedrijven niet worden gesplitst in een commerciële en netwerkpoot voor het aardgas.

Dat schrijven de drie organisaties in een brief aan de leden van de vaste commissie van Economische Zaken van de Tweede Kamer. De tuinbouw wil graag zijn visie over de voorgenomen eigendomssplitsing toelichten tijdens de rondetafelconferentie van de commissie op 20 maart aanstaande. Deze discussie spitst zich vooral toe op elektriciteit, maar de voor de tuinbouw belangrijke gasmarkt en -netten hebben hier ook direct mee te maken.

Voor de continuïteit van de glastuinbouw is het van groot belang dat de vrije gasmarkt optimaal werkt in Nederland, zo schrijven de organisaties aan de vaste commissie. 'Bovenop de hoge olie- en gasprijzen leidt een gebrekkig functionerende gasmarkt tot forse concurrentie- en inkomensnadelen voor de tuinbouw met alle gevolgen van dien.'

Tot nu toe is er geen sprake van een vrije gasmarkt die optimaal werkt, zo heeft ook de NMa kortgeleden vastgesteld. Bij de levering van het gas heeft Gasunie (GUTS) een dominante positie en voor het transport zijn het de (ongesplitste) energiebedrijven die een te sterke invloed hebben op de tarieven en voorwaarden van de gasnetten. NMa en DTe zijn tot op heden maar beperkt in staat om het ondoorzichtige en complexe monopolie van de bedrijven te doorbreken.

Een eigendomssplitsing van de energiebedrijven geeft de DTe een betere uitgangspositie om een onafhankelijke opstelling van de netbeheerders af te dwingen. Verder heeft het Centraal Planbureau onlangs nog geconcludeerd dat splitsing van de energiebedrijven ook gunstig is voor de ontwikkeling van de kleinschalige elektriciteitsopwekking in Nederland. De glastuinbouw zorgt voor een belangrijk deel van deze kleinschalige stroomvoorziening (WKK). Ongeveer 8,5 procent van de totale huishoudelijke elektriciteitsverbruik in Nederland wordt geleverd door de glastuinbouw. In urgente situaties kan dit worden verdubbeld.

Voor meer informatie neemt u contact op met Arie van Woerden (tel: 079-347 06 51) of met Pieter van der Struijs van het Productschap Tuinbouw (tel: 079-347 04 18).