Voedingcentrum


Aantal kinderen met overgewicht stijgt schrikbarend


2 maart 2006

Steeds meer Nederlandse kinderen zijn te dik. Bovendien zijn ze dat al op steeds jongere leeftijd en neemt het aantal dikke kinderen in vergelijking met vroeger steeds sneller toe. Dit blijkt uit recent onderzoek van TNO Kwaliteit van Leven en het Kenniscentrum Overgewicht van het VU Medisch Centrum. Om het tij te keren, vindt het Voedingscentrum dat de overheid meer moet investeren in preventie op allerlei terreinen.

Uit het onderzoek blijkt dat gemiddeld veertien procent van de jongens en zeventien procent van de meisjes tussen vier en vijftien jaar oud te dik is. Dat is een forse stijging ten opzichte van de tot nu toe bekende cijfers uit de Landelijke Groeistudie 1997. Op sommige leeftijden is het percentage kinderen met overgewicht verdubbeld. Het percentage kinderen waarbij sprake is van obesitas (extreem overgewicht), is in een aantal leeftijdscategorie?n zelfs verdrievoudigd.

Inspanningen op alle fronten nodig
De nieuwe cijfers laten zien dat overgewicht bij kinderen een nog groter probleem is dan toe nu toe werd gedacht. De huidige inspanningen om overgewicht te voorkomen, zijn daarbij vergeleken een druppel op een gloeiende plaat. Om de stijgende cijfers een halt toe te roepen, zal de overheid meer moeten investeren in preventie op allerlei terreinen.
Het Voedingscentrum wijst er daarbij op dat inspanningen niet alleen moeten worden gericht op kinderen en hun ouders, maar ook op andere partijen. Kinderen worden te dik als zij meer eten dan zij nodig hebben, maar daarbij spelen tal van factoren een rol. Gezond gedrag is niet vanzelfsprekend. Eten is overvloedig aanwezig en er wordt veel reclame gemaakt voor ongezond voedsel. Ook voldoende bewegen is niet altijd makkelijk. Daarvoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat er voldoende veilige speelplaatsen en fietspaden zijn. Daarom is een aanpak op veel fronten tegelijk nodig.

Campagnes van het Voedingscentrum
Het Voedingscentrum vindt het belangrijk dat kinderen al op jonge leeftijd een gezonde leefstijl wordt aangeleerd. Diverse campagnes zijn hierop gericht. Met de campagne ?Gezond eten en bewegen met kinderen ? voorkom overgewicht?, probeert het Voedingscentrum via ouders, leerkrachten en de jeugdgezondheidszorg een goede basis te leggen voor later. Binnen het project ?Schoolgruiten? wordt fruit uitgereikt op scholen om een gezond eetpatroon te stimuleren. Op middelbare scholen werkt het Voedingscentrum aan bewustwording door middel van het project ?De Gezonde Schoolkantine?. Uitgangspunt is dat leerlingen zich bewust worden van hun eetgewoontes en op school een gezonde lunch en tussendoortjes kunnen kopen.
De komende jaren gaat het Voedingscentrum nog meer activiteiten ontwikkelen om overgewicht te voorkomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft hiervoor subsidie toegezegd. In het actieplan ?Nederland in balans? geeft het Voedingscentrum aan wat het op dit gebied wil ondernemen. Kinderen vormen daarbij een speciale doelgroep, waarvoor naast bestaande ook nieuwe activiteiten zullen worden ontwikkeld.