Voedingcentrum


Vanaf oktober controlegegevens op site Voedsel en Waren Autoriteit

2 maart 2006

Â

Vanaf oktober gaat de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) controlegegevens op www.vwa.nl zetten. Het Voedingscentrum vindt dat een goede zaak, omdat het de consument de mogelijkheid biedt meer te weten te komen over zijn eten en deze informatie mee te nemen bij zijn keuzes.

Â

Het gaat in eerste instanties om publicatie van de gegevens van controles vanaf juli 2006 op slachthuizen, de resten bestrijdingsmiddelen op groente en fruit en het gebruik van vloeibaar frituurvet in snackbars en cafetariaâs.

Â

Transparant

In het verleden was er regelmatig kritiek dat niet bekend werd gemaakt welke producten of bedrijven bij een controle niet aan de regels bleken te voldoen. Wettelijk gezien was dat niet mogelijk. Daar komt nu een einde aan.
De ministeries van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben besloten controlegegevens openbaar te maken om voor consumenten zichtbaar te maken hoe het staat met de voedselveiligheid van producten van verschillende bedrijven en zo bewust te kunnen kiezen.

Het openbaar maken van controlegegevens past binnen het project âAndere overheidâ, waarbij het handelen van de overheid zo transparant en inzichtelijk mogelijk wordt gemaakt. In 2007 wordt besloten of de openbaarmaking van controlegegevens standaard werkwijze wordt van de VWA.

Â

Traceerbaarheid

Het publiceren van testgegevens geeft consumenten meer inzicht in de manier waarop de voedselveiligheid wordt bewaakt. Ook kunnen consumenten deze testgegevens mee laten wegen in hun keuze voor bepaalde producten of leveranciers. Op die manier draagt openbaarmaking bij aan transparantie van de manier waarop voedsel wordt gemaakt en bewuste keuzes.

Â