Gemeente Steenbergen

Reactie op jongerendebat VVD

Het lokaal driehoeksoverleg tussen burgemeester, politie en justitie wil dat de uitbaters van horecagelegenheden in Steenbergen er op toezien, dat zij aan jongeren beneden de 16 jaar geen alcohol schenken. Het driehoeksoverleg reageert hiermee op het op 15 februari jl. gehouden jongerendebat van de VVD, waar de deelnemers deze suggestie wekten.

In het jongerendebat hebben 16- en 17-jarigen aangegeven steeds minder uit te gaan in Steenbergen. Dit komt blijkbaar door de aanwezigheid van het grote aantal jongeren beneden de 16 jaar, waaronder veel 12- en 13 jarigen. De deelnemers aan het jongerendebat suggereren in een artikel in dagblad BN/De Stem, dat aan 12- en 13-jarigen gewoon alcohol wordt verkocht. Als dat werkelijk zo is, komt de gemiddelde leeftijd van de cafébezoekers wel erg laag te liggen.

De politie en het gemeentebestuur hebben de laatste tijd echter geen meldingen ontvangen, dat aan te jonge mensen alcohol wordt verkocht en geschonken. Het driehoeksoverleg neemt de suggesties van de jongeren wel serieus en beschouwen het als een zorgelijke ontwikkeling, als zouden te jonge kinderen zonder begeleiding in horecagelegenheden terecht komen. Dit ongeacht of aan hen wel of geen alcohol wordt verkocht en geschonken. Door deze ontwikkeling roepen de burgemeester, politie en justitie de uitbaters op om hun verantwoordelijkheid serieus te nemen door hun personeel er op te wijzen, dat zij de bepalingen van wet- en regelgeving naleven en aan jongeren beneden de 16 jaar geen alcohol verkopen.

"persbericht"

Visie Voortgezet Onderwijs Steenbergen

Burgemeester en wethouders van de gemeente Steenbergen hebben op 28 februari 2006 hun visie vastgesteld voor de toekomst van het voortgezet onderwijs. Eerder is de bestuursopdracht "Visie op het voortgezet onderwijs inclusief de daarbij behorende investering in het voortgezet onderwijs" vastgesteld.

Verantwoordelijk wethouder Zijlmans onderschrijft de opvatting van velen in Steenbergen om het voortgezet onderwijs te behouden en uit te breiden waar het mogelijk is. De lange termijn visie van het gemeentebestuur is het opstellen van randvoorwaarden om de komende twintig jaar het VMBO te behouden. Daarnaast het streven om binnen vijf jaar het onderwijsaanbod uit te breiden met HAVO en VWO. Om dat te realiseren is het noodzakelijk om het huidige schoolgebouw te renoveren of om nieuwbouw te realiseren. Of het renovatie of nieuwbouw wordt, hangt af van de financiële mogelijkheden en de politieke bereidheid bij de gemeente. De wethouder verwacht nog dit jaar aan de raad daarover een voorstel aan te bieden.

Het behoud en uitbreiden van voorgezet onderwijs heeft positieve gevolgen voor de samenleving in de gemeente Steenbergen. Hierbij denkt wethouder Zijlmans aan de leefbaarheid, de aantrekkingskracht, de veiligheid en de werkgelegenheid. Het voorzieningenniveau blijft in de gemeente behouden wat een positief effect heeft op de leefbaarheid, het trekt gemakkelijker nieuwe inwoners aan, mede doordat kinderen in Steenbergen vervolgonderwijs kunnen volgen. Voor ouders geeft dat minder zorgen en voor de schoolgaande jeugd wordt het veel veiliger, doordat zij niet met de fiets naar Bergen op Zoom of Roosendaal hoeven. Behoud van onderwijs biedt tevens meer mogelijkheden voor de werkgelegenheid.

De missie van de gemeente Steenbergen "Ruimtegevend voor ontwikkeling" is terug te vinden in de visie voortgezet onderwijs. De gemeente geeft daarmee een reële kans om te ontwikkelen voor wie dat wil en om zich verder te ontplooien. De kernwaarde is "bouwen aan een samenleving met daarin ruimte voor ontwikkeling door scholing".

"persbericht"

Informatiebijeenkomst woonvisie

De gemeente Steenbergen houdt op maandag 6 maart om 19.30 uur in de burgerzaal van het Stadhuis aan de Westdam in Steenbergen een openbare vervolg informatiebijeenkomst over de woonvisie gemeente Steenbergen. De gemeente presenteert dan de eerste resultaten met voorstellen op het woningbouwprogramma.

De gemeente wil medio april 2006 een woonvisie presenteren, die inzicht moet geven in 1. de totale woonbehoefte in de gemeente, rekeninghoudend met de ontwikkelingen in de glastuinbouw de komende tien jaar, 2. de gewenste verdeling over de vijf kernen, 3. de te bouwen soort woningen, 4. de behoefte afgestemd op de aanwezige planologische ruimte met een vertaling naar de grotere bouwlocaties en 5. het opstellen van een woningbouwprogramma voor de korte termijn, 2006-2010 en de lange termijn 2010-2015.

Woonwensenonderzoek
Het eind 2004 uitgevoerde woonwensenonderzoek van de gemeente Steenbergen vormt mede de basis voor de informatie- en discussiebijeenkomst maandagavond aanstaande. Bij het woonwensenonderzoek is onder meer gevraagd naar de samenstelling van gezinnen die een woning wensen, naar hun leeftijden, naar de soort woningen, zoals appartementen, rijtjeswoningen, vrijstaande woningen en naar de verhouding tussen koop- en huurwoningen.

Uitkomsten
Eerder heeft het college overleg gehad met de commissie Grondgebied- en Economische Zaken om al vroegtijdig de juiste richting te bepalen. In dat overleg zijn de eerste conclusies informeel besproken. Ook heeft de wethouder gesproken met een aantal belangrijke marktpartijen, zoals woningcorporaties, Savelanden en makelaars.

Maandag
Wethouder Iriks hoopt maandagavond op een goede belangstelling vanuit de Steenbergse bevolking om hun reacties op de presentatie bij de verdere beleidsvorming te betrekken.

"persbericht"

IBA's in Steenbergen
aannemer moet snel aan het werk

Wethouder Openbare Werken van de gemeente Steenbergen, Wilma Baartmans, wil dat aannemer Kanters op korte termijn de IBA's gaat aanleggen of onder voorwaarden drukriolering. Vóór 1 oktober 2006 moeten de ongezuiverde lozingen in het buitengebied zijn gesaneerd. Hiermee geeft de wethouder uitvoering aan het raadsbesluit van 26 mei 2005.

Na een lange voorstudie heeft de gemeenteraad op 26 mei 2005 besloten om ongezuiverde lozingen in het buitengebied te saneren door de aanleg van Individuele Behandeling Afvalwatervoorzieningen (IBA's). Hiermee geeft de gemeente uitvoering aan de verbrede zorgplicht. Het raadsbesluit biedt echter ook de mogelijkheid voor een alternatief. Dit betreft het geheel of gedeeltelijke aanleggen van drukriolering in combinatie met IBA's.

Alternatief.
Direct na het raadsbesluit heeft de gemeente een bestek opgemaakt om de aanleg van IBA's of drukriolering in combinatie met IBA's mogelijk te maken. Na de aanbesteding op 30 september 2005 heeft de gemeente het werk gegund aan Kanters Bedrijven BV. Dit bedrijf had het laagst ingeschreven. Deze aannemer heeft ingeschreven voor 100 procent IBA's. Na de gunning heeft de gemeente de aannemer vóór 20 februari 2006 de mogelijkheid geboden om binnen het bestek een alternatieve aanbieding te doen, gebaseerd op drukriolering. De gemeente heeft de alternatieve aanbieding, die past binnen de procesgang van het bestek niet ontvangen. De gemeente heeft wel een email ontvangen met een opsomming van uitgangspunten om een aanbieding te doen gebaseerd op een andere aanbestedingsvorm.

Algemeen Belang.
Het kostenaspect is nooit populair. De wethouder: "het is niet mogelijk om het iedereen naar de zin te maken, hoe graag ik dat ook wil". Iedereen kijkt naar zijn of haar eigen belang. Dit is ieders goed recht. De bevolking van Steenbergen mag van de wethouder verwachten dat de gemeente bij haar beleid kijkt naar het algemeen belang dus het belang van alle inwoners. Om deze reden kan de gemeente een gedeelte van de inwoners in het buitengebied niet bieden waar zij om hebben gevraagd. Dit vanwege juridische uitgangspunten en de hoge kosten die daaruit voortvloeien.
Als in de toekomst wet- en regelgeving verandert en inwoners alsnog worden verplicht om riolering aan te leggen, dan is de gemeente Steenbergen verantwoordelijk voor de kosten van degenen, die nú een IBA laten aanleggen op basis van de overeenkomst met de gemeente.

Deadline.
De wethouder: "de gemeente heeft nu het moment bereikt, dat we daadwerkelijk aan de slag moeten met de uitvoering van het raadsbesluit. Dit betekent dat we IBA's gaan aanleggen. De deadline is om vóór 1 oktober 2006 alle afvalwaterlozingen in het buitengebied te saneren. Daarom moet de aannemer zo spoedig mogelijk starten met de uitvoering van het werk. De deelnemende inwoners ontvangen tijdig informatie wanneer de voorziening wordt geplaatst.

"persbericht"