Gemeente Maassluis

379 stankklachten in februari

Dit is een persbericht van de DCMR Milieudienst Rijnmond De meldkamer van de DCMR Milieudienst Rijnmond heeft in de maand februari 379 stankklachten behandeld. Dat zijn 248 klachten minder dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar in de maand februari. Vorig jaar februari werden 309 stankklachten bij de meldkamer behandeld.

Codeperiode
Op 1 februari ontving de meldkamer uit het gehele Rijnmondgebied 81 stankklachten over olielucht en raffinaderijlucht. De weersomstandigheden, windstil en vochtig weer, waren zeer ongunstig voor verspreiding van de rookgassen van industrie en verkeer. De meldkamer stelde om 10.00 uur stankcode 1 in. Code 1 is een voorwaarschuwing voor de industrie in het Rijnmondgebied. Bedrijven moeten de verladingen van stinkende producten aan de DCMR opgeven. Verder moeten zij extra oplettend zijn bij werkzaamheden die stank en luchtvervuiling veroorzaken. De code werd op 4 februari opgeheven.

Vopak Terminal Europoort
De meldkamer ontving op 11 februari 21 stankklachten uit Maassluis, Maasdijk, Naaldwijk, Honselerdijk en Den Haag. Bij de brandweer Haaglanden werden ook ruim 20 klachten ingediend. Klagers meldden de stank van olielucht. De uitrukdienst stelde na onderzoek vast dat de stank werd veroorzaakt tijdens de overslag van olie tussen twee schepen aan de Vingerpier bij Vopak Europoort. Door de beladingssnelheid terug te brengen stopte de stankoverlast en kwamen er geen klachten meer binnen.

Ertsoverslagbedrijf Vulcaanhaven, Vlaardingen In de namiddag van 21 februari is in een van de bedrijfshallen bij ertsoverslagbedrijf Vulcaanhaven aan de Schiedamsedijk in Vlaardingen brand ontstaan. In de hal stonden zeefinstallaties, breekinstallaties en transportbanden. De hal brandde volledig uit. In verband met de grootte van de brand en de daarmee gepaard gaande enorme rookontwikkeling werd de GRIP-procedure (Gecoördineerde Regionale IncidentenbestrijdingsProcedure) ingesteld. Dat houdt in dat de hulpdiensten, politie, brandweer, geneeskundige dienst en DCMR, vanuit één commandopost het incident bestrijden. De meldkamer van de DCMR ontving in twee uur tijd 21 klachten en verzoeken om informatie, 20 uit Vlaardingen en één uit Geervliet. Ook brandweer en politie hadden klachten ontvangen. Om ongeveer zeven uur was de brand onder controle. Bewoners in Vlaardingen en bedrijven in de Botlek hebben nog geruime tijd last gehad van de rook van de smeulende resten. De bluswerkzaamheden namen nog een groot deel van de avond in beslag.

Overige klachten
Alle andere stankklachten die deze maand zijn binnengekomen, zijn niet beschreven in dit bericht, maar wel behandeld. Deze klachten zijn weliswaar groot in aantal, maar zijn op te delen in kleinere aantallen per bedrijf of ze zijn toegeschreven aan een bepaald industriegebied, omdat bij de klachten geen bedrijf is gevonden dat de overlast heeft veroorzaakt.

De meldkamer van de DCMR onderzoekt milieuklachten van de bevolking en neemt waar mogelijk actie om de overlast te stoppen. De klachten worden geregistreerd, waarbij de gegevens van de klagers vertrouwelijk worden behandeld. Een milieuklacht is 24 uur per dag in te dienen op telefoonnummer (010) 47 33 333 of via website www.dcmr.nl/milieuklacht.