Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

2-3-2006

Sommige mensen vinden dat het Bouwbesluit 2003 één van de mogelijke oorzaken is van de daling van het aantal huismussen omdat het besluit geen nestgelegheid voor de mussen zou toe laten. Het Bouwbesluit 2003 bevat echter geen voorschriften voor de aanwezigheid van nestgelegenheid, waardoor het bieden van nestgelegenheid noch verboden noch verplicht is. Net zo min als de wetgever voorschrijft of een gebouw een plat dan wel een hellend dak moet hebben.

Artikel 3.115

Aanleiding voor de verwarring blijkt artikel 3.115 van het Bouwbesluit. Dit artikel schrijft uit oogpunt van gezondheid voor dat uitwendige scheidingsconstructies, zoals een gevel, muur en dak, van nieuwe gebouwen geen openingen mag hebben die breder zijn dan 0,01 m. Zo wordt voorkomen dat ratten en muizen vrije entree hebben in gebouwen, omdat deze dieren schade kunnen aanrichten en ziekten kunnen verspreiden. Een opening in een muur of een dak mag dus best breder zijn dan 0,01 m, als deze opening maar niet in verbinding staat met de binnenruimte.

Het is dus de gebouweigenaar die beslist of een gebouw nestgelegenheid zal bieden aan vogels.

Vogelvide
De vogelvide, zoals deze recentelijk in opdracht van de Vogelbescherming is ontworpen, laat zien dat het goed mogelijk is om nestgelegheid te bieden in gebouwen, maar toch schade aan het dak te voorkomen.
Lees meer .....