Gemeente Heerenveen

heerenveen

---

Actueel

Persberichten

persbericht

Geluidsscherm langs A32 in Heerenveen

02/03/2006

Het geluidsgat langs de oostzijde van A32 dat ontstaat na de bouw van het wettelijk verplichte geluidsscherm bij de 2e fase Skoatterwâld in Heerenveen, zal, als het aan het college van B&W ligt, volledig worden gedicht.

Gebleken is dat tussen Oranjewoud Noord en de 2e fase Skoatter-wâld sprake is van een verstorend geluidseffect. Het doortrekken van het geluidsscherm is op grond van een strikte toepassing van de Wet Geluidshinder niet noodzakelijk. Desondanks heeft het college van B&W besloten de raad voor te stellen de geluidsoverlast door (vracht)verkeer zoveel mogelijk te beperken en daarvoor dan ook extra geld uit te trekken. Naar verwachting zal de gemeenteraad in juni bij het vaststellen van het nieuwe financiële meerjarenperspectief een definitief besluiten nemen.

Het probleem van geluidsoverlast doet zich met name voor ter hoogte van de Oranje Nassaulaan, waar het verkeer van de A32 een schermovergang passeert. Het verstoorde geluidseffect wordt veroorzaakt door de verkeersintensiteit in combinatie met de relatief hoog gelegen rijksweg en een reflecterend scherm aan de westzijde van de snelweg. Dit zijn voor Heerenveen unieke verstorende geluidsomstandigheden en rechtvaardigen volgens het college de extra investering.

Als de gemeenteraad het met B&W eens is, zal een geluidsscherm van 590 meter worden gerealiseerd. Met de nieuwe geluidsschermen is overigens geen absolute stilte gegarandeerd. Zo kan het diffuse geluid van de A32 dat hoorbaar is na het doortrekken van de geluidsschermen niet worden voorkomen.

Met het doortrekken van het geluidsscherm komt de gemeente tegemoet komt aan de belangrijkste wens van de Stichting Geluidshinder Oranjewoud en omstreken. De Stichting heeft regelmatig aan de bel getrokken over de geluidsoverlast. Goed overleg tussen partijen heeft vervolgens geleid tot de eerder genoemde oplossing.