Stadsdeel Amsterdam-Noord

Nieuw centrum Banne

Dinsdag 28 februari hebben stadsdeel Amsterdam-Noord en woningcorporatie Rochdale de plannen voor het nieuwe centrumgebied van de Banne gepresenteerd. Het nieuwe winkelcentrum en het merendeel van de wijkvoorzieningen krijgen hier een plek. Het plan is vrijgegeven voor inspraak. De start bouw staat gepland voor het tweede kwartaal 2008.

Het Plan van Aanpak voor de Banne is eind 2003 vastgesteld. Op basis hiervan is het stedenbouwkundig plan voor het centrumgebied gemaakt. Bij de uitwerking van het plan is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van het nieuwe winkelcentrum op het Bezaanjachtplein. Dit wordt ongeveer anderhalf keer zo groot als het huidige winkelcentrum. In verband met de kwaliteit van de inrichting van de openbare ruimte is gekozen voor parkeren voor het winkelend publiek onder het gebouw. Hierdoor blijft de parkeerdruk in de omgeving beperkt. De parkeergarage krijgt ongeveer 280 parkeerplaatsen. Ook de bibliotheek en het nieuwe activiteitencentrum voor de Banne komen op het Bezaanjachtplein. In het activiteitencentrum komt onder meer een sport- en toneelzaal. Om de stedenbouwkundige eenheid langs de IJdoornlaan te waarborgen is ook de woontoren langs de Statenjachtstraat (bij het ziekenhuis) in het plan betrokken.

In het nieuwe centrumgebied komen in het totaal 528 woningen, waarvan 30% sociale huurwoningen en 70% vrije sector woningen. Daarnaast komen er op het Bezaanjachtplein en het Banneplein parkeergarages voor bewoners. De nieuwe Dorus Rijkersschool krijgt een plek aan de Ankerplaats. Kinderopvang komt of aan het Parlevinkerpad tegenover het winkelcentrum of bij de Dorus Rijkersschool aan de Ankerplaats.

Bij de uitwerking van het stedenbouwkundig plan voor het centrumgebied is veelvuldig overleg gevoerd met de ondernemers van het winkelcentrum In de Banne. Ook bewoners zijn actief betrokken bij de planvorming. Dit heeft ondermeer geleid tot een wijziging in de nieuwbouw langs de IJdoornlaan. Drie van de negen woontorens zijn een kwartslag gedraaid en de afstand tussen de torens is vergroot van 20 naar bijna 30 meter om het gevoel van een ruimte te versterken. Verder zijn de torens aan de wijkkant lager dan oorspronkelijk gepland.

Het plan ligt vanaf 9 maart 2006 ter inzage. De stadsdeelraad behandelt het stedenbouwkundig plan en de inspraakreacties rond de zomer van 2006. Nadat het stedenbouwkundig plan is vastgesteld, maken de projectontwikkelaar (Rochdale en BAM Vastgoed) het ontwerp voor de gebouwen en het stadsdeel het inrichtingsplan voor de openbare ruimte.

Kijk voor meer informatie over de Banne op www.noord.amsterdam.nl of www.debanne.nl.