Eneco


Lekkage stadsverwarming Korte Hoogstraat kwam door aantasting buis van buitenaf.

Rotterdam, 2 maart 2006 - Lekkage stadsverwarming Korte Hoogstraat kwam door aantasting buis van buitenaf. Directe oorzaak is niet verklaarbaar. ENECO doet meer inspecties en renoveert leidingen.

Het lek in de stadsverwarming, dat op de dag voor Kerstmis zorgde voor forse overlast in de Rotterdamse Koopgoot en het omliggende gebied, is veroorzaakt door een plaatselijke aantasting van de dikke ijzeren aanvoerleiding van de stadsverwarming door water dat via de grond tussen de buis en de isolatie daaromheen is gekomen. Normaal zorgt de afdichting om de isolatie ervoor dat grondwater niet bij de ijzeren buis kan komen. Waar dit water van afkomstig was en hoe het tussen de ijzeren buis en de daaromheen aangebrachte isolatie kon komen, heeft het onderzoek niet duidelijk gemaakt.

Nadat op 24 december 2005 door een lek in een aanvoerleiding van de stadsverwarming op de Korte Hoogstraat in Rotterdam grote hoeveelheden kokend water vrijkwamen, waardoor een deel van de binnenstad ontoegankelijk werd, heeft ENECO, de beheerder van deze leiding, het gecertificeerd laboratorium Schielab opdracht gegeven om onderzoek te doen naar de oorzaak. Bij dit onderzoek trad namens de gedupeerde winkeliers en namens de gemeente een ander bureau op als waarnemer.

Het onderzoek leidde tot de volgende uitkomsten:

De materiaalsamenstelling van de buis was goed.

Op de buis was door corrosie vanaf de buitenzijde een dunne plek ontstaan. De corrosie heeft plaatsgevonden doordat vocht vanuit de ondergrondse omgeving tussen de isolatiemantel van cellenbeton en de buis is doorgedrongen. De oorzaak van het indringen van vocht en waar dit vandaan kwam kon niet vastgesteld worden.

Op de plaats van de corrosieaantasting is de ijzeren buis gescheurd doordat de materiaaldikte van buitenaf over een deel van het oppervlak afgenomen was.

Voor het moment waarop de buis is bezweken zijn ter plaatse geen eerdere lekkages opgetreden.

Waarom de corrosie in dit geval een ernstige verzwakking aan de buitenkant van de buis heeft veroorzaakt kon niet worden vastgesteld.

ENECO, dat al tientallen jaren de stadsverwarming verzorgt, heeft een dergelijke aantasting door corrosie nooit eerder ervaren, ook niet bij even oude leidingen die vorig jaar zijn vervangen. De ervaring leert dat als er sprake is van vochtindringing van buitenaf tot bij de ijzeren buis dit normaal leidt tot ongelijkmatige corrosie wat kan uitmonden in een klein lek dat met een reparatie zonder erg veel overlast gerepareerd kan worden. Het lek dat op 24 december is ontstaan, gaf een heel ander beeld te zien en is ook na het technische onderzoek helaas niet geheel verklaarbaar.

ENECO heeft diverse maatregelen genomen om de kans op grote lekkages terug te dringen. Direct na het ongeluk zijn extra inspectierondes gestart op het warmtenet in de binnenstad dat uit dezelfde aanlegperiode is. Tevens worden er steekproeven gedaan waarbij de grond om een leiding wordt verwijderd en de buis van buitenaf wordt geïnspecteerd. De inspecties hebben tot nu toe geen aanleiding gegeven tot maatregelen.

ENECO heeft het initiatief genomen om, samen met het bedrijf RTD, een nieuwe inspectiemethode te ontwikkelen waarbij de stadsverwarmingsbuizen met moderne ultrasoonapparatuur van binnenuit bekeken worden. Er wordt nu op laboratoriumschaal bezien of dat werkt en komend voorjaar wil ENECO een praktijkproef doen.

ENECO had voor het oudere gedeelte van het Rotterdamse warmtenet al vóór het ongeluk een vervangingsprogramma gestart, o.a. in de omgeving van de Laurenskerk op de Hoogstraat. Dit programma wordt geintensiveerd waarbij binnen een termijn van zon tien jaar alle oude leidingen worden vervangen door nieuwe, voorzien van een lekbewakingssysteem. Binnen 2 jaar worden in dit kader oude warmteleidingen vervangen in delen van de Hoogstraat, Korte Hoogstraat, Westblaak, Westzeedijk en Mariniersweg. Een dure en bewerkelijke operatie in een grote en drukke stad als Rotterdam. De planning van deze renovatie gaat in overleg met belangengroepen, gemeente en winkeliers.