Provincie Utrecht

Provinciale proef met winkelbus in Amersfoort groot succes

2-3-2006 -

Gerichte aanpak promotie gratis openbaar vervoer werkt

De proef van de provincie Utrecht met een gratis Winkelexpress in Amersfoort blijkt een groot succes. Groei van het aantal reizigers met 50% tijdens deze actie zorgde ervoor dat Connexxion in het weekend extra bussen moest inzetten. Ook nadat de proef in oktober 2005 was afgesloten en mensen weer voor hun kaartje moesten betalen, bleef de Winkelexpress in trek. Dagelijks rijden er nu ongeveer 100 mensen meer mee met het openbaar vervoer op buslijn 2.

Deze structurele groei van het aantal reizigers met 9% op de Amersfoortse buslijn 2 is één van de meest opvallende uitkomsten van dit provinciale experiment met de Winkelexpress. De provincie voerde deze proef uit om meer inzicht te krijgen in de mogelijkheden om het gebruik van het openbaar vervoer te stimuleren. Gebleken is dat de proef in alle opzichten succesvol is verlopen. De groei van 9% is met name hoog, omdat op het stadsvervoer in Amersfoort met 25% bezuinigd is in 2004. Een opvallende conclusie is bovendien dat buslijn 2 zowel tijdens als na de proef veel mensen aantrekt die bewust ervoor kiezen om niet met de auto naar het centrum van Amersfoort te rijden. Het openbaar vervoer bleek hier een volwaardig alternatief voor de auto. Tweederde van de reizigers wil verder tegen een gereduceerd tarief betalen voor voortzetting van de Winkelexpress.

Eerste resultaat is zichtbaar
De ervaringen met deze proef hebben al een eerste resultaat opgeleverd: sinds december 2005 rijdt Connexxion in de spits gedurende de werkdagen en op zaterdagen met de nieuwe, gelede bussen die voor de Winkelexpress zijn ingezet. De gemeente Amersfoort bereidt momenteel vervolgacties voor verbetering van het stadsvervoer voor en zal daarbij de uitkomsten van deze proef gebruiken. Aanleiding is een motie die in de gemeenteraad werd aangenomen naar aanleiding van de eerste tussenresultaten van de proef met de gratis Winkelexpress.

Vervolgacties provincie Utrecht
De provincie Utrecht - initiatiefnemer van de proef met de gratis winkelbus - werkt momenteel aan voorstellen voor vervolgacties waarmee het openbaar vervoer een verdere impuls krijgt. Daarbij wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van de succesformule van de Winkelexpress: het openbaar vervoer gericht promoten in een omgeving waar de bus een goed en volwaardig alternatief is voor auto. De vervolgacties richten zich op speciale doelgroepen als ouderen, het gebruik van het openbaar vervoer in de daluren en introductieacties als een gratis probeerkaartje voor de bus. Speciaal voor promotie van het gebruik van de bus voor woon-werkverkeer wordt een projectvoorstel voorbereid over gratis of goedkoper openbaar vervoer op de spitsbussen die rijden tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht via de provinciale weg N229. Het dagelijks bestuur van de provincie Utrecht neemt in september 2006 een besluit over deze vervolgacties.

Meer informatie: Ron van Dopperen, telefoon 030- 258 3196

Laatst gewijzigd op 02-03-2006. Paginabeheer: Ron van Dopperen