Provincie Zuid-Holland

Den Haag, Statenfractie Zuid-Holland

2 maart 2006

PvdA wil gratis OV inzetten tegen dichtslibben toegang steden.

Het grote mobiliteitsprobleem in Zuid-Holland zit in de bereikbaarheid van de steden. Om verdere verdichting op de toegangswegen naar de stad tegen te gaan, moet het gebruik van OV gestimuleerd worden. Daarvoor zet de PvdA gratis OV graag als marketinginstrument in.

Het grote mobiliteitsprobleem van Zuid-Holland zit in de bereikbaarheid van de steden. Vooral de ruimte die de auto inneemt in de steden, de veiligheid op straat en de luchtvervuiling zijn problematisch. Er is dan ook een tendens waar te nemen dat steden de toegang voor auto's steeds moeilijker maken. Dat zal worden versterkt door de invoering van rekeningrijden in 2012.

De PvdA stelt vast dat de proef met gratis Openbaar Vervoer op het traject in Katwijk-Den Haag in 2004 geslaagd was. Dit is volgens de PvdA hét middel om in te zetten om een verdere verdichting rondom de steden tegen te gaan. Hierbij is gratis of gereduceerd OV niet het uiteindelijke doel, maar een middel om mensen bekend te maken met de vele voordelen van OV.

De PvdA is dan ook van mening dat prijsbeleid in het OV ingezet moet worden als marketinginstrument gedurende een gelimiteerde periode, op verbindingen die van belang zijn voor de mobiliteit. Hierbij wordt gedacht aan de Stedenbaan of de Randstadrail, maar ook aan de N207 Alphen-Schiphol, Hoek van Holland-Naaldwijk-Den Haag, Alblasserwaard-Merwede Lingelijn, Hoekse Waard-Sneltram Barendrecht en de spoorlijn tussen Hoek van Holland en Rotterdam

Statenlid John van Leeuwen: "Om verder dichtslibben van de toegangswegen naar de stad tegen te gaan, is OV een goed middel zeker in relatie tot rekeningrijden. Daarvoor zet de PvdA gratis of gereduceerd OV graag als marketinginstrument in. Bij de start van een nieuwe OV-lijn of als er groot onderhoud aan de wegen moet worden gepleegd kan een gereduceerd of nultarief automobilisten laten kennismaken met het openbaar vervoer. Het kan tevens gebruikt worden om een ingezakte buslijn met vervoerspotentie weer op te plussen."

Noot voor de pers: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met John van Leeuwen (PvdA-Statenfractie Zuid-Holland), woordvoerder OV, tel: 06-2039 4755, email jjta.van.leeuwen@pzh.nl

---- --