Stadsdeel ZuiderAmstel Amsterdam


Ri4-team ZuiderAmstel als voorbeeld

In opdracht van stadsdeel ZuiderAmstel heeft het Verwey Jonker Instituut een evaluatie gemaakt van het proces en de effecten van het Ri4-team in de afgelopen jaren. Het Ri4-team bestaat uit jongeren in de leeftijd van 16 tot 20 jaar die in de zomermaanden toezicht houden in het buitenbad van het De Mirandabad in ZuiderAmstel. Bedoeling is dat de jongeren na deelname aan het Ri4-team doorstromen naar regulier werk, een opleiding gaan volgen of een in een hulpverleningstraject terechtkomen.
Elk jaar evalueert het stadsdeel het project zelf, maar een onafhankelijke wetenschappelijke evaluatie biedt meer basis om het succes van dit project te onderbouwen. Uit de evaluatie van Verwey Jonker blijkt dat het project succesvol is en het beoogde resultaat oplevert, maar dat verharding van de maatschappij en een veranderende rol van de samenwerkingspartners voortdurend flexibiliteit en aanpassingsvermogen vragen.

Stadsdeel ZuiderAmstel wil de ervaring en kennis graag overdragen aan andere gemeenten, zwembaden en instellingen. Daartoe heeft het Verwey Jonker Instituut een gebruiksaanwijzing in de vorm van een stappenplan gemaakt. Hiermee kan eenvoudig een gelijksoortig project opgezet worden, aangepast aan de eigen situatie. Het stappenplan geeft tips en adviezen, gebaseerd op ervaringen in ZuiderAmstel. Er worden elders in Nederland al veel van dit soort projecten opgezet; waar mogelijk kan het stappenplan van het stadsdeel nog extra ondersteuning en stimulans bieden.

Stadsdeel voorzitter Erik Koldenhof: "Het Ri4-team bestaat zo'n tien jaar in ZuiderAmstel. Inmiddels is het uitgebreid met het South Watch Team dat toezicht houdt in de omgeving van station Zuid WTC. Bij deze projecten snijdt het mes aan twee kanten: enerzijds vergroot je voor jongeren de kans op werk en anderzijds draagt het bij aan de veiligheid en leefbaarheid."