Gemeente Breda

Uitreiking Eerste Ster Keurmerk Veilig Ondernemen

DSC_0112.JPG

Samen werken aan een veilige Bredase binnenstad: Vandaag kreeg wethouder A. Arbouw van integrale veiligheid, de eerste ster in het kader van het project Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) voor de Bredase binnenstad. Dat gebeurde in restaurant `La Place' van V&D aan de Karrestraat.

De wethouder kreeg het certificaat uit handen van de heer H. van der Geest van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD). Deze organisatie adviseert de gemeente en haar partners over het KVO-project. Met de uitreiking van de ster is de eerste stap gezet om de criminaliteit en onveiligheid in de binnenstad aan te pakken.

Een jaar geleden spraken verschillende partijen via een intentieverklaring af om samen te werken aan een veiliger binnenstad. Dat was nodig, omdat criminaliteit en onveiligheid een hardnekkig probleem voor de ondernemers en het winkelend publiek in de binnenstad vormden. Ondernemers werden geconfronteerd met diefstal, agressie en overvallen en het winkelend publiek voelde zich niet altijd veilig in de winkelstraten in het centrum. Gemeente, politie, brandweer, Kamer van Koophandel, Raad Nederlandse Detailhandel (RND), Ondernemersvereniging Binnenstad Breda (OBB) en Retail Platform Breda verenigden zich toen in de projectgroep KVO voor de Bredase binnenstad. Op basis van politiecijfers, van een inspectie (schouw) op straat en van de resultaten van een enquête die gehouden werd onder ondernemers en bezoekers van de binnenstad werd een veiligheidsscan van het gebied gemaakt. Die scan gaf aan waar de grootste veiligheidsproblemen in de binnenstad liggen. Op basis van de scan werd een gezamenlijk plan van aanpak opgesteld met maatregelen die de partners en ondernemers nemen om de binnenstad veiliger te maken. Die maatregelen moeten winkeldiefstal aanpakken en een einde maken aan vernieling, vervuiling, graffiti en andere vormen van overlast.

De vandaag ontvangen ster is pas de eerste van de drie stappen naar het behalen van het volledige keurmerk. Het betekent dat er een structurele samenwerking is bereikt tussen de partijen, waarbij de nadruk ligt op deelname van de ondernemers in de Bredase binnenstad. Om de tweede en derde ster te krijgen, moeten ook de aansluiting van het winkelgebied op de omgeving en de veiligheid in de individuele winkels worden verbeterd.

Breda, 2 maart 2006