Gemeente Den Haag

Tweehonderd Haagse jongeren krijgen de komende twee en half jaar de kans om op een leerlingbouwplaats het vak te leren. De gemeente Den Haag, de Haagse woningcorporaties en drie organisaties uit de bouwbranche hebben hierover afspraken gemaakt. Wethouder Marnix Norder (Ruimtelijke ordening, Stedelijke Ontwikkeling en Wonen) is verheugd met de afspraken omdat de arbeidskansen van de deelnemende jongeren er door toenemen. Ook de instroom in de bouw en het vakmanschap worden er volgens de wethouder door bevorderd.

Een leerlingbouwplaats is een project waaraan leerlingen in beroepsopleidingen in de bouw een volwaardige bijdrage leveren. Een leerlingbouwplaats duurt minstens een half jaar en geeft de leerlingen door de begeleiding van deskundige leermeesters een kans op een bijzondere opleidingsplek. De jongeren leren het vak bij de nieuwbouw en renovatie van onder meer woningen, sportkantines en scholen. Voorbeelden van leerlingbouwplaatsen zijn de 'Stadskwekerij' aan de Kwekerijweg en de renovatie van woningen aan de Korendijkstraat in Scheveningen. De leerlingen doorlopen het project van start tot oplevering en komen uit verschillende disciplines als bijvoorbeeld metselen, timmeren en schilderen.

Samenwerkingspartners
De afspraken over de opleiding van de leerling bouwvakkers zijn gemaakt met zeven partijen, die allemaal een eigen rol vervullen. Fundeon, het landelijke instituut voor loopbaanbegeleiding en scholing in de bouw, bewaakt de kwaliteit van de opleidingen op de bouwplaatsen. Bouwend Haaglanden, ondernemersorganisatie voor bouw- en infrabedrijven in Den Haag, stimuleert aannemers zich in te zetten voor de opleiding van het toekomstige vakpersoneel. Stichting Haagbouw zorgt dat de leerlingen een plaats krijgen op de bouwplaatsen. Haagbouw is de werkgever van de leerlingen. Als laatste stellen de gemeente en de drie Haagse woningcorporaties Haag Wonen, Vestia en Steadion hun projecten beschikbaar als leerlingbouwplaats.

Toekomst
De partijen hebben afgesproken dat het project loopt tot 1 september 2008. Aan het eind van het project wordt het resultaat geëvalueerd. Wanneer de leerlingbouwplaatsen een succes blijken, wordt het project verlengd. Ook wordt gekeken of het project kan worden uitgebreid naar de regio Haaglanden en of er nieuwe partners kunnen deelnemen.