Time : 10:24:31 AM
Date : Thursday, January 12, 2006
Sender Name: European Copper Institute

KOPER, HOOFDROLSPELER BIJ MILIEUVRIENDELIJK BOUWEN (SPECIAAL BATIBOUW)

Het huis van de toekomst zal zowel milieuvriendelijk als 'intelligent' zijn: door de steeds hogere prijs voor petroleum en het Europese institutionele kader worden ontwerpers en bouwers aangemoedigd om heel grondig na te denken over de energiebalans van een woning. Koper speelt daarin een essentiële rol, zoals blijken uit de bepaalde exposanten op Batibouw, dat van 2 tot 13 maart 2006 in Brussels Expo plaatsvindt.

Koper verbetert het energetische rendement
Dankzij zijn uitstekende elektrische geleidbaarheid biedt koper de kans om het energetische rendement van elektrische installaties en huishoudelijke apparaten aanzienlijk te verbeteren. Van de koelkast over de koffiezetmachine en de verlichting tot de oven beschikken de nieuwe generaties elektrische applicaties over een beter rendement, en dan meer bepaald door de optimalisatie van de kopermassa's. Het Europese Parlement keurde overigens in 2005 een kaderrichtlijn goed over de vereisten van energieverbruikende producten op het vlak van het ecologische ontwerp(1)

Intelligente en energiezuinige huizen
Koper wordt eveneens zeer op prijs gesteld voor domotica-toepassingen waarmee grote energiebesparingen kunnen worden gerealiseerd: voor de verwarming, de productie van warm water, de ontlasting of de automatische uitschakeling van onnodige verlichting, de centralisering van de sluiting van luiken... Met behulp van domotica kan men 25 tot 35% elektriciteit besparen (2). Vandaag de dag worden zogenaamde 'intelligente' woningen vooraf bekabeld, nog vóór de muren worden geplaatst. Het koper speelt daarin een essentiële rol. Het koper is essentieel aangezien "voor domotique moet men tussen opdrachtzenders en opdrachtgevers communiceren, de verbindingen moeten steeds door middel van het koper gebeuren ", verklaart Luc Heffel, technische verantwoordelijke bij Legrand, wereldwijde specialist in producten en systemen voor elektrische installaties, domotica en informaticanetwerken.

Een Europees kader voor de energetische doeltreffendheid in de bouwsector
Ter herinnering: in Europa wordt meer dan een kwart van de geproduceerde elektriciteit door gezinnen verbruikt (3). En het energieverbruik blijft 1% per jaar stijgen. De woningsector is op zijn eentje goed voor 40% van het energieverbruik in de Europese Unie. De toekomst is dus aan het ecologisch verantwoord bouwen. De Europese richtlijn over 'de energetische doeltreffendheid van de gebouwen' (2002/91/CE) wordt overigens in januari 2006 van kracht. Hiermee zouden de energetische prestaties van de gebouwen moeten kunnen worden verbeterd. (Illustratie: Koper en energie)

Koper ten dienste van de hernieuwbare energie
Door de uitstekende thermische geleidbaarheid van koperen buizen, in combinatie met hun grote corrosieweerstand, is koper ook het aangewezen materiaal voor innoverende verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming met lage temperatuur. In combinatie met een systeem voor de productie van warm water (type condensatiestookketels en warmtepompen), laat vloerverwarming een optimaal gebruik van de energie toe. Men gebruikt de thermische geleidbaarheid van koper ook in zonnepanelen voor de verwarming van water en elektrische geleidbaarheid in fotovoltaïsche panelen voor de productie van elektriciteit. Koper is ook het ideale materiaal voor leidingnetwerken van thermische putten van installaties die werken volgens het principe van de geothermie.

De recyclingtroef van koper
Koper biedt de essentiële troef dat het in een globale milieu-aanpak kadert, waarin de volledige levenscyclus van een gebouw wordt geïntegreerd - vanaf het ontwerp over de bouw tot de recycling. Koper is uitermate duurzaam en 100% recyclebaar, zonder dat daarbij prestatieverlies of een beperking van toepassingsmogelijkheden optreedt. Het materiaal kan hierdoor oneindig vaak worden gebruikt, gerecycled en hergebruikt. De koperrecyclingsector is overigens erg krachtig en goed georganiseerd. In 2004 was 41% van het koper dat in Europa werd gebruikt - hetzij 2 miljoen ton - afkomstig van de recyclingsector.

Andere toepassingen van koper in de woning
Koper wordt ook samen met een hele reeks toepassingen het huis binnen gebracht. We denken daarbij aan waterdistributiesystemen, waar koper erg op prijs wordt gesteld omwille van het gemak waarmee het kan worden toegepast, zijn mechanische sterkte, zijn corrosieweerstand en zijn totale ondoordringbaarheid (zelfs voor oplosmiddelen en chemische producten): stuk voor stuk veiligheidsgaranties voor het waterdistributiesysteem! Verschillende studies hebben overigens aangetoond dat koper de verspreiding van bacteriën en virussen in waterdistributiesystemen tegengaat. (Illustratie: Koper en de waterkwaliteit).

Ten slotte blijken architecten en designers niet ongevoelig voor de ecologische en esthetische kwaliteiten van koper. Dit materiaal biedt immers een rijk pallet aan kleuren, gaande van oranjerood over warm bruin tot amandelgroen van de patina: dakconstructies, gevels, maar ook verwarmingselementen, verlichtingstoestellen of tafelkunsten worden steeds vaker in koper uitgevoerd. "Wij zoeken materialen die vanuit architectonisch oogpunt zowel vernieuwend als esthetisch zijn en die tegelijk beantwoorden aan de principes van duurzame ontwikkeling. Daarbij bleek koper een element met uitstekende prestaties te zijn. Het stelt ons in staat om een bepaalde traditie voort te zetten en ons toch voluit toe te leggen op de integratie van duurzame ontwikkeling in de architectuur", zegt Olivier Callebaut, architect van Atelier d'Art Urbain. (Illustratie: Koper en design).

(1) Richtlijn 2005/32/EC over het ontwerp van energieverbruikende producten
(2) Bron: EDF
(3) 664 645 GWh op een totaal van 2.306.363 GWh - Bron: Europees Energie-agentschap

Illustraties: Op aanvraag.

Als bijlage het persdossier

Over het European Copper Institute:
Het European Copper Institute is een joint venture tussen de belangrijkste koperproducenten wereldwijd en de Europese koperindustrie. Het instituut heeft zich tot doel gesteld om in Europa de voordelen van koper voor de moderne samenleving te promoten. www.eurocopper.org

Informatie:

European Copper Institute
Christian de Barrin
Directeur Communicatie
Tel.: + 32 2/777.70.82 - GSM: +32 476/30.99.60
cdb@eurocopper.org
Contact pers:

Ogilvy Public Relations

Evelyn Gessler
GSM : +32 475 23 53 92
Evelyn.gessler@ogilvy.com

Lorraine de Fierlant
Tel.: +32 2/545.65.47
Lorraine.defierlant@ogilvy.com

URL: http://www.eurocopper.org Picture: (None)
Attachments: Brigitte_20060112_080121_114_Att_1.pdfBrigitte_20060112_080121_114_Att_2.pdf

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL