Gemeente Sneek


Fundament voor derde Brede School in Sneek
Op donderdag 2 maart 2006 wordt de intentieverklaring getekend waarmee de deelnemende partijen verklaren mee te werken aan het realiseren van een Brede School Duinterpen. Hiermee wordt - figuurlijk - het fundament gelegd voor de derde Brede School in de gemeente Sneek. Het is de bedoeling dat er uiteindelijk vier Brede Scholen komen, met elk een eigen profiel.

In de Brede School Duinterpen participeren de christelijke basisscholen De Standerd en Jan van Nassau plus de openbare basisschool De Wyken. De vierde deelnemer is de stichting Speelwerk te Meppel. Het profiel van de Brede School Duinterpen kenmerkt zich door het bieden van allerlei soorten opvang van kinderen en jongeren. Daarbij gaat het om opvang voor en na schooltijden, tijdens vakanties of tussen schooltijden voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar, maar ook om kinderdagopvang (0-4) en peuterspeelzaalwerk voor peuters (2-4).

De aanbesteding voor de nieuwbouw van de Brede School Duinterpen zal dit jaar starten.

Het concept Brede School
Binnen het concept van een Brede School werken scholen samen met andere instellingen en organisaties in een wijk. Samen richten ze zich op de ontwikkeling en het welzijn van en de zorg aan kinderen/jongeren en hun ouders. De Brede School werkt samen met sportverenigingen, buurtcentra en muziekscholen in het aanbieden van culturele en sportieve activiteiten na schooltijd aan kinderen en jongeren. Zij kunnen er onder meer muzieklessen volgen of sporten. Dit wordt ook wel de Verlengde Schooldag genoemd.

De Brede School is te beschouwen als onderdeel van zijn omgeving: het is een voorziening in de wijk. In de eerste plaats zet de Brede School zich natuurlijk in voor ontwikkelingskansen voor jongeren, maar daarnaast biedt de Brede School ook een ontmoetingsplek en opvang- en ontspanningsruimte voor wijkbewoners.

Een Brede School kan één onderkomen hebben, maar kan ook op verscheidene locaties zitten, samen met bijvoorbeeld het maatschappelijk werk, de peuterspeelzaal, de thuiszorg of tussenschoolse opvang.
De Brede Scholen komen in de wijken Duinterpen, Zwetteplan/Noordoosthoek, Lemmerweg en Sperkhem. Brede Scholen en hun profielen

In Sneek krijgen de Brede Scholen elk een eigen profiel: kansrijk jeugdbeleid, opvang, verrijking en ontwikkelingskansen voor kinderen.

In de Brede School Zwetteplan/Noordoosthoek komen de Zwetteschool en wijkvereniging Noordoosthoek onder één dak. De school wordt uitgebreid en de wijkvereniging krijgt een nieuw onderkomen. Het profiel van deze Brede School is verrijking. Het idee erachter is dat de leefbaarheid en sociale samenhang in de wijk toenemen door de Brede School. De tekeningen voor de nieuwbouw zijn klaar. Het is de bedoeling dat deze zomer met de bouw wordt begonnen.

De Brede School Lemmerweg richt zich op zorgverbreding, betere ontwikkelingskansen voor kinderen en dienstverlening. De nieuwe school, die deze zomer klaar zal zijn, biedt onderdak aan een peuterspeelzaal, de jeugdgezondheidszorg (consultatiebureau), het schoolmaatschappelijk werk, logopedie en opvoedingsondersteuning aan ouders. Individuele kinderen en gezinnen krijgen veel aandacht. Er wordt samengewerkt met onder meer schoolarts, thuiszorg, Bureau Jeugdzorg, schoolbegeleidingsdienst en speciaal onderwijs.

In de Brede School Sperkhem werken beide basisscholen Driemaster/Sperkhem, en de Koningin Wilhelminaschool samen met de Stichting Profiel en andere instellingen. Het profiel van deze Brede School is kansrijk jeugdbeleid. Doel ervan is om achterstanden op het gebied van taal en ontwikkeling bij kinderen te voorkomen en bestrijden. Ook ouders worden hierbij betrokken. Voor- en vroegschoolse educatie staan centraal. Er is ook tussenschoolse opvang voor kinderen en schoolmaatschappelijk werk. Het consultatiebureau wil cursussen geven en een inloopspreekuur instellen. Verder werkt deze Brede School samen met het welzijnswerk, de peuterspeelzaal, de speel-o-theek, bibliotheek en het Regionaal Opleidingcentrum.
* Pagina met informatie over het project Brede School

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 22-2-2006