Gemeente Delft

Meer studentenhuisvesting in Delft

In de periode 2006-2010 komen er 1400 nieuwe studentenwoningen bij. Dat hebben studentenhuisvester DUWO, de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft, de Technische Universiteit Delft en de Gemeente Delft in een convenant vastgelegd. Het convenant is donderdagmiddag 2 maart getekend. Gezamenlijk streven de partijen naar voldoende, betaalbare en kwalitatief goede huisvesting.

Door de aanhoudende groei van de aantallen TU studenten dreigt er een tekort aan studentenhuisvesting in Delft. Om dit tekort tijdig te voorkomen zijn er nu al afspraken gemaakt tussen studentenhuisvester DUWO, de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft, de TU Delft en de Gemeente Delft om aankomende jaren zo'n 1400 studentenwoningen toe te voegen aan de huidige voorraad in Delft. Deze worden gerealiseerd in de Delftse TU-wijk. Voor de nieuwe studentenwoningen worden zowel oude gebouwen herontwikkeld als nieuwe complexen gebouwd. Ook het karakter van de woningen is divers en varieert van geheel zelfstandige woningen tot woningen met gedeelde voorzieningen. Het geheel krijgt het karakter van een campus, naast studentenwoningen komen er in de wijk onder meer een brasserie, een congreshotel en een International Student House. De bouw van de eerste nieuwe studentenwoningen gaat dit jaar van start. De eerste woningen worden naar verwachting in 2007 in gebruik genomen.

De initiatiefnemer van het plan voor de 1400 woningen, studentenhuisvester DUWO, trekt hierbij gezamenlijk op met de drie andere partijen de Vereniging voor Studie- en Studentenbelangen te Delft, de Technische Universiteit Delft en de Gemeente Delft. Zowel voor DUWO als voor wethouder Mooiweer van de gemeente Delft, gaat hiermee een al langer bestaande wens in vervulling om voldoende huisvesting te kunnen bieden aan alle studenten die Delft rijk is. Voor de TU Delft is de uitbreiding van huisvesting van belang om de groei van studenten te kunnen bijhouden, uitwisselingen met andere universiteiten verder te kunnen ontplooien en nog meer internationale studenten aan te trekken. De belangenbehartiger van de Delftse studenten, de VSSD, is blij dat alle studenten nu gemakkelijker een kamer kunnen vinden en dat de integratie tussen Nederlandse en internationale studenten door deze plannen verbeterd wordt.

De ondertekening vond symbolisch plaats in een caravan voor de aula van de TU Delft. Symbolisch omdat eerstejaars die in september hun studie starten in Delft soms genoodzaakt waren tijdelijk een caravan op de camping te huren als onderdak en dit in de toekomst niet meer nodig al zijn.