Afdeling Communicatie TROS/AVRO
Hilversum, 02-03-2006

Televisie
TWEEVANDAAG
Uitzending donderdag 2 maart
Nederland 2 - 17.58 uur

EINDHOVENAREN ONTEVREDEN OVER BESTUUR STAD

In de TWEEVANDAAG-uitzending van vanavond, donderdag 2 maart, is naast het lijsttrekkersdebat de uitslag van de enquête over de gemeenteraadsverkiezingen te zien. Ruim 20.500 leden van het TweeVandaag Opinie Panel hebben hier aan meegedaan.

Hierbij de belangrijkste uitslagen op een rij.

Van de elf grootste steden zijn de inwoners van Nijmegen (50 procent) het meest tevreden over de wijze waarop hun gemeente de afgelopen vier jaar is bestuurd. Op de tweede plaats komen de Rotterdammers (46 procent). De bevolking van Groningen (35 procent) staat op de derde plaats in de mate van tevredenheid over het functioneren van het huidige gemeentebestuur. Inwoners van Eindhoven zijn het minst tevreden (47 procent) met het bestuur van hun stad, gevolgd door de inwoners van Almere (46 procent) en op de derde plaats de bevolking van Amsterdam (38 procent).

Ruim eenderde (38 procent) van alle deelnemers aan de enquête weet NIET wie lokaal de lijsttrekker is van zijn favoriete partij; 61 procent weet wel wie de lijst aanvoert en 1 procent heeft geen antwoord gegeven.

Bij het bepalen van hun stem, laat 26 procent van de respondenten zich leiden door de landelijke politiek. Voor 40 procent is de lokale politiek doorslaggevend en 30 procent de lokale - en landelijke politiek even belangrijk.

Als er nu landelijke verkiezingen zouden zijn, stemmen mensen dan op dezelfde partij als zij nu bij de gemeenteraadsverkiezingen van plan zijn? Voor 62 procent maakt dat geen verschil en 21 procent zou op een andere partij stemmen. De partij waarop ik ga stemmen doet landelijk niet mee, zegt 11 procent en 6 procent wil op deze vraag niet antwoorden.

Voor meer informatie: www.tweevandaag.nl.