Gemeente Leiden

Wethouder van der Sande vraagt digitaal taxatieverslag op

Op 2 maart jl. heeft wethouder Rogier van der Sande zijn eerste digitale taxatieverslag opgevraagd. Net als iedere inwoner van de gemeente Leiden heeft ook de wethouder zijn gemeentelijke heffingen in de bus gekregen. Vanaf dit jaar kan hij gebruik maken van een nieuwe digitale mogelijkheid: het inzien van het taxatieverslag.

Dit is slechts één van de producten die de gemeente Leiden sinds januari 2006 op haar website aanbiedt. Er kan sinds kort ook digitaal bezwaar worden gemaakt tegen de WOZ-waarde voor in Leiden woonachtige eigenaren van woningen. Vanaf januari kunnen er al digitaal uittreksels worden aangevraagd, verhuizingen worden doorgegeven bij Burgerzaken en formulieren voor twee soorten subsidieaanvragen van de dienst Cultuur & Educatie worden ingediend. Ook de dienst Bouwen en Wonen biedt een aantal producten via de website aan.

Bij de digitale dienstverlening maakt de gemeente Leiden gebruik van DigiD. DigiD is een systeem dat door de Rijksoverheid is ingevoerd om de identiteit van burgers op internet vast te kunnen stellen. Een persoonlijke DigiD inlogcode kan heel eenvoudig aangevraagd worden via www.DigiD.nl.

Met digitaal 'shoppen' bij de gemeente besparen burgers de gang naar het loket en kunnen ze op ieder gewenst moment via internet producten aanvragen. De gemeente Leiden is van plan het aantal digitaal aangeboden producten nog verder uit te breiden.

De eerste successen van deze nieuwe vorm van dienstverlening zijn al merkbaar in de waardering van de gemeentelijke website. De gemeente Leiden was voorheen een middenmoter in de ranglijst van gemeenten. De laatste monitor van advies.overheid.nl laat zien dat Leiden in de ranglijst stijgt van plaats 42 naar plaats 14. De digitale producten van de gemeente Leiden zijn te vinden op: www.leiden.nl/gemeente.

Voor nadere informatie of het opvragen van een digitale foto: Gaby Hueber, bureau Communicatie gemeente Leiden, tel. (071) 516 51 67.


---- --