Gemeente Delft

Op donderdag 2 maart 2006 om 16.00 uur gaven de heer J. van der Burg (Hoogheemraadschap van Delfland) en wethouder Rik Grashoff het startsein voor de aanpak van wateroverlast in de Binnenstad van Delft.

Delft en Delfland starten met het eerste onderdeel van de acht deelprojecten om de kans op wateroverlast in de Binnenstad van Delft te verkleinen: de bouw van het gemaal en stuw aan de Duyvelsgatbrug. Het project bestaat tevens uit nog zeven beweegbare afsluitingen (stuwen).

Bij hoog water moeten deze acht beweegbare afsluitingen en het gemaal voorkomen dat bewoners en bedrijven in de Binnenstad natte voeten krijgen. Het Hoogheemraadschap van Delfland en de gemeente Delft willen zo de risico's van wateroverlast in het kwetsbare deel van de binnenstad minimaliseren.

De geplande afsluitingen liggen vooral in de oostelijke binnenstad: Achterom, Oostpoort/Oosteinde, Vlamingstraat (bestaand), Rietveld (bestaand), Duyvelsgatbrug/Kantoorgracht (met gemaal), Geerweg/nabij de Kolk, Voldersgracht en Oude Langedijk. De afsluitingen zijn zodanig vormgegeven dat zij optimaal aansluiten bij de historische binnenstad.

De werkzaamheden vinden plaats in het kader van de projecten Aanpak Wateroverlast Binnenstad Delft en Afvoer- en BergingsCapaciteit Delfland (ABCDelfland).