Ingezonden persbericht


Europees geld niet alleen voor het spoor, maar ook voor de binnenvaart

De Europese Commissie spreekt mooie woorden over de binnenvaart in het recent verschenen toekomstplan voor de Binnenvaart (Najades). "De Europese Commissie moet die mooie woorden ook omzetten in daden, door het geld voor de Europese binnenvaartprojecten veilig te stellen", aldus Corien Wortmann. Europees geld voor het Transeuropese Netwerk moet niet alleen aan spoorprojecten besteed worden.

Het budget voor het TransEuropese Netwerk zal waarschijnlijk fors lager uitvallen dan de 30 miljard die de Commissie had voorgesteld. In de sobere begroting van de Raad wordt hiervoor 6 miljard Euro uitgetrokken. De discussie over de besteding van dit geld is al volop losgebarsten. Uit recente publicaties zou de indruk kunnen ontstaan dat het beperkte TEN-budget alleen besteed gaat worden aan de spoorprojecten. CDA Europarlementariër Wortmann: "Ik ben daar absoluut op tegen en heb de Commissie hierover vragen gesteld. Het is buiten alle proporties als er 2 miljard besteed zou worden aan de Brennertunnel, terwijl er voor belangrijke binnenvaarprojecten geen geld komt. Ik daag de Commissie dan ook uit te ontkennen dat ze alleen voor spoorprojecten gaat."

In 2005 benoemde de Commissie zes TEN-T coördinatoren voor een aantal van de 30 TEN-projecten. Deze coördinatoren blijken allen te zijn benoemd voor spoorprojecten. Het was de bedoeling daarmee grensoverschrijdende obstakels op te lossen en niet om daarmee projecten te selecteren die alleen voor Europese financiering in aanmerking komen. Het is dus oneigenlijk om dat nu alsnog te doen. In het onlangs gepresenteerde plan voor de toekomst van de binnenvaart vermeldt de Commissie dat er ook een TEN-T coördinator voor de uitvoering van de binnenvaartprojecten gaat komen: de Seine-Schelde verbinding en het Donau-project. "Ik dring er bij de Commissie op aan die coördinator snel te benoemen, dat is belangrijk om vaart te brengen in de aanleg van die projecten", aldus Wortmann.

Corien Wortmann-Kool
Lid van het Europees Parlement voor het CDA/EVP-ED +316 46357257


---- --