Honeyz eerste Nederlandse biocoopfilm in HD Superior Resolutie

Hdcinemagic

Eind april neemt producent Six Entertainment in de Bijenkorf de speelfilm Honeyz op. Het is een nauwe samenwerking tussen de beste facilitaire bedrijven uit Nederland en België. Zowel het beeld als het geluid wordt een technisch hoogstandje. Alleen de allerbeste apparatuur wordt gebruikt. Honeyz wordt opgenomen in High Definition. Twee jaar geleden debuteerde dezelfde producent met de eerste Nederlandse HD film op 24 beelden per seconde. Nu wil de producent nog een stapje verder gaan. Hij krijgt de beschikking over een superior resolution HD techniek die nauwelijks te onderscheiden valt met 35mm. Ook het geluid krijgt te maken met een nieuwe dimensie. Het geluid zal op 96Khz 3-dimensionaal worden opgenomen en gemixt. De geluidskwaliteit van CD's (44Khz) wordt daarmee ver overtroffen. Zowel in de digitale bioscoop als op de toekomstige HD-DVD en Blue-Ray disks zal de kraakheldere geluidskwaliteit voor verrassingen zorgen.

'Honeyz' wordt opgenomen met de Viper FilmStream. Deze camera registreert bewegend beeld op exact dezelfde manier als een filmcamera. 35 mm film heeft een grote marge wat belichten betreft. Een overbelicht beeld is bij video niet meer te herstellen. Met de Viper is dat nu verleden tijd. De camera is uitgerust met drie CCD chips van elk 9,2 miljoen pixels, waarbij elk CCD signaal gescheiden naar buiten wordt gebracht. De CCD uitgangen (RGB) worden zonder filtering en compressie verstuurd naar de tape-recorder. Deze methode zorgt voor ruim 3 stops aan extra marge en biedt daardoor meer mogelijkheden in de nabewerking.

Galaxy studios in België heeft dit project Europees geadopteerd. Dit bedrijf behoort tot de beste audiostudio's van de wereld. De grootste artiesten van alle continenten reizen af naar België om daar hun cd's te laten mixen. Ook op filmgebied is Galaxy zijn tijd al ver vooruit. Theo van Gogh was snel overtuigd en mixte zijn laatste producties hier af. Voor Wilfried van Baelen is dit project de ultieme gelegenheid om alle registers uit de kast te trekken. Het gaat om een nieuw geluidsformaat. In de reguliere situatie komt geluid alleen van de voor-, zij- en achterkant. Maar nooit recht van boven. Voor het eerst wordt er een productie gerealiseerd die echt 3-dimensionaal geluid weergeeft.

Veel filmproducenten durven nog niet de overstap te maken. De angst en het nog ontbrekende vertrouwen in het HD medium speelt een grote rol. Marc Mookhoek van HDCinemagic wil daar nu verandering in brengen. Hij is de projectmanager en tevens technisch supervisor. HDCinemagic is het technisch projectbureau dat alle HD faciliteiten regelt en begeleidt. Van opname equipement, grip, bemanning, post productie tot filmscanning. Mookhoek wil met een goed georganiseerd productieproces laten zien dat HD in Superior Resolution, een hoogwaardig alternatief is voor film. De kwaliteit van HD is nauwelijks van film te onderscheiden, maar levert een besparing op tot wel 50 procent. Met de nieuwste apparatuur zal HD, omarmd door een efficiëntere en goedkopere werkmethode, steeds meer terrein winnen op de 35mm methode.

In Amerikaanse filmwereld is HD al veel meer geaccepteerd. Regisseur George Lucas gebruikte in zijn laatste Star Wars film 6 HD camera's en bespaarde daarmee 2 tot 3 miljoen Dollar op de kosten. Daarbij heeft de opmars van D-Cinema (digitale projectie in de bioscoop) grote gevolgen. Steeds meer films in het buitenland zijn digitaal te zien. Als distributeurs en bioscopen straks veelvuldig overgaan op het veel goedkopere digitale medium, verdwijnt de noodzaak om op film te draaien. Digitale projectie biedt namelijk veel voordelen. Nu worden grote aantallen films in grote dozen met losse akten de hele wereld over verscheept. Een digitale print hoeft maar zo groot te zijn als enkele DVD schijfjes. 35mm films kunnen na veel vertoningen slijten. Digitale films niet.

De opnames beginnen eind april en duren drie weken. De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Monique van der Werff (Zoop) en Fajah Lourens (ex-GTST). Honeyz moet in het najaar in de Nederlandse bioscopen draaien.