Heijmans N.V.

Winst Heijmans over 2005 stijgt naar ¤ 87 miljoen

Heijmans N.V. heeft over het jaar 2005 een winst behaald van ¤ 87 miljoen tegenover een winst van ¤ 70 miljoen over 2004. Per aandeel komt het resultaat uit op ¤ 3,67 tegen ¤ 3,12 over 2004. Heijmans zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders een dividend voorstellen van ¤ 1,45 per gewoon aandeel (2004: ¤ 1,22).

Een positieve invloed op het resultaat ging uit van een 11% stijging van de verkoop van woningen, een substantiële bijdrage van grote infrastructurele projecten en een versterking van de resultaten van alle buitenlandse activiteiten. Van minder gunstige ontwikkelingen was sprake op het gebied van kleinschalige infrastructurele werken en in de toelevering. De winst over 2005 bevat een éénmalige bate van ¤ 6 miljoen vóór belasting uit hoofde van vrijval van een voorziening in verband met beëindiging van het management-participatieplan, alsmede een éénmalige bate van ¤ 5 miljoen vóór belasting ingevolge boekwinst op de verkoop van deelneming Opstalan. Na de zeer sterke operationele kasstroom in 2004 van ¤ 245 miljoen verbeterde in 2005 de financiële positie opnieuw door een sterke operationele kasstroom van ¤ 109 miljoen en een afname van de netto schuld van ¤ 515 miljoen ultimo 2004 naar ¤ 403 miljoen. In 2005 is opnieuw vooruitgang geboekt met de implementatie van de strategische focus die Heijmans tot een full service dienstverlener moet maken. Met name de versterking van de positie in de concept- en ontwerpfase van bouwprojecten, de voorkant van het bouwproces, is in 2005 vergroot. Dit komt tot uitdrukking in een verbetering van de winstmarge. Heijmans acht het op dit moment te vroeg voor het afgeven van een concrete verwachting voor het resultaat over heel 2006. Kernpunten
Vastgoedontwikkeling: hogere marges op koopwoningen. Efficiëntere inzet van geïnvesteerd vermogen. Ontwikkelingspotentieel hoog met 46.000 woningen en 675.000 m² commercieel vastgoed. Bouw: verdere groei in zorg en onderwijs; marges onder druk door groter aandeel uit aanbestedingen. Infrastructuur: substantiële winstbijdrage van grote infrastructurele projecten, grotere volumes in de basisinfrastructuurmarkt leidden nog niet tot prijsverbetering. Acquisitie Heitkamp biedt toegang tot railbouwactiviteiten. Productie: desinvestering niet kernactiviteiten verloopt succesvol: verkoop Opstalan (2005) en Bouw Toe (2006) afgerond, accoord op hoofdlijnen over verkoop Vebo (2006). Verliessituatie Heijmans Bestcon. Internationaal: België beter resultaat; Engeland groeit gestaag door, goede prestatie door Franki in Duitsland. Acquisitie Heitkamp Rail in Duitsland. Financiële positie: sterke positieve operationele kasstroom en daling netto schuldpositie; intrekking cumulatief preferente aandelen A gefinancierd met emissie van 1.635.000 gewone aandelen. Orderportefeuille: op hoger niveau.

Volledig persbericht

Heijmans nv - http://www.heijmans.nl