Gemeente Sneek


Nieuwe duiventil bijna klaar
De nieuwe duiventil die gaat zorgen voor minder duivenoverlast, is bijna klaar. Daarom vindt donderdag 2 maart een ontmoeting plaats tussen de bouwers van de duiventil, studenten bouwkunde van ROC Friese Poort, en de initiatiefnemers, de raadsleden Sijmen Wijbenga (VVD) en Sytse Durkzs (FNP).

De problematiek van de stadsduiven is in 2004 in een gemeenteraadsvergadering aan de orde geweest. De gemeente erkent het feit dat een teveel aan duiven overlast geeft en acht het wenselijk dat er passende voorzieningen worden gerealiseerd. Daarom heeft de gemeenteraad ROC Friese Poort gevraagd dit project op te pakken als studieproject, van ontwerp tot realisatie.

De duivenpopulatie wordt op dit moment geconditioneerd door het zogenaamde nulbeleid. Dit houdt in dat de duiven alleen worden gevoerd in de duiventil en in de broedperiode zorgen de beheerders ervoor dat de eieren worden geschud. Op deze manier is er geen aanwas van nieuwe duiven.

Door de aanwezigheid van de stadsduiven in en rondom de duiventil worden de vanuit de omgeving naar de stad emigrerende duiven gelokt naar de duiventil. Door regelmatige voedertijden blijven ze daar dan ook. Deze manier van beheer heeft al een aantal jaren ertoe geleid dat er geen duiven hoeven te worden vergiftigd of afgeschoten. Deze diervriendelijke manier van werken past binnen de visie van de gemeente Sneek.

Voor de locatie van de nieuwe duiventil is de keuze gevallen op het terrein van de oude gemeentekwekerij bij het veemarktterrein. Hiervoor is een procedure opgestart tot wijzigen van de leefmilieuverordening Stationsbuurt.

De leefmilieuverordening kent als doel de bescherming van de woon- en werkomstandigheden en het uiterlijk ten aanzien van het door de leefmilieuverordening aangewezen gebied. Tegen deze procedure is een aantal zienswijzen kenbaar gemaakt en daardoor laat de plaatsing van de til nog even op zich wachten. De voltooide duiventil zal tot die tijd opgeslagen worden bij de gemeente Sneek, afdeling Openbare Werken.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 1-3-2006