Gemeente Sneek


Tweede fase herinrichting Potten kan los
De plannen voor de tweede fase van de herinrichting van het Pottengebied kunnen worden uitgevoerd. De gemeenteraad van Sneek stemde dinsdagavond in met de voorstellen van burgemeester en wethouders. Voor 1 juli 2008 zijn alle verschillende onderdelen van de herinrichting gereed. De kosten worden geraamd op 7,6 miljoen Euro.

De tweede fase van de herinrichting gaat door het leven onder de naam 'Zicht op De Meer' en behelst meerdere projecten.

Een zeer belangrijk onderdeel is de herinrichting van het Starteiland/Schareiland. Het Starteiland is het centrum van alle zeilactiviteiten die op het Sneekermeer worden georganiseerd. Door de uitbreiding van de agenda met zeilwedstrijden en de groei van de boten zowel in aantal als in lengte, is de havencapaciteit niet meer afgestemd op de huidige situatie. Door een deel van het Schareiland bij het Starteiland te voegen en de havencapaciteit van het Schareiland grotendeels te verplaatsen naar het Starteiland is het Starteiland klaar voor de toekomst. De havencapaciteit sluit dan weer beter aan bij de vraag en onveilige ligplaatsen aan kant van het Prinses Margrietkanaal kunnen gesaneerd worden.

Daarnaast wordt een Nationaal Kielboot Training Centrum gerealiseerd op het Starteiland om de beoefening van het wedstrijdzeilen te stimuleren.

Andere onderdelen van Zicht op De Meer zijn het verbeteren van de toiletvoorzieningen op het Starteiland en op het recreatieterrein De Potten. Verder wordt de kanoroute uitgebreid, zodat kanoërs van de Houkemar naar de Kleine Potten en vervolgens naar de recreatieplas kunnen peddelen. Het recreatieterrein rond de plas zal een flinke opknapbeurt ondergaan. Hier worden ook voorzieningen aangebracht ten behoeve van een Sneekweekcamping.

De kosten worden betaald door de gemeente Sneek, provincie Fryslân, KWS, Marrekrite, het Watersport Verbond en uit Kompasgelden.

De eerste fase van de herinrichting van het Pottengebied is afgerond in 2001. Toen werd vooral de Paviljoenwei drastisch aangepakt en werden onder andere wandelpaden, parkeerplaatsen, een uitkijktoren en een vogelkijkhut aangelegd en gebouwd.

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 1-3-2006