Gemeente Sneek


Deregulering besproken in overleg gemeente en VNO-NCW 'Deregulering' was een belangrijk item in een overleg dat dinsdag plaats vond tussen het bestuur van VNO-NCW Friesland met wethouder Tom Metz van de gemeente Sneek. Namens de werkgeversorganisatie waren aanwezig de bestuursleden Van Tuinen, Blomsma en Smit en regiomanager mevrouw Groenewoud.

Wethouder Metz behartigt ondermeer de portefeuille Economische Zaken en fungeert vanuit die invalshoek als de bestuurlijke trekker van een onderzoek binnen de gemeente naar de mogelijkheden voor het verminderen van de lokale regelgeving. Vooral de door VNO-NCW naar voren gebrachte mogelijkheid van een 'regelluwe zone' vond hij interessant.

Met een regelluwe zone bedoelt het VNO-NCW een zone waarin de overheid de ondernemers helpt bij de toepassing van de bestaande regelgeving. Belangrijke aspecten daarbij zijn uniformiteit in de interpretatie van regelgeving, benutting van de ruimte binnen de regels en het concept van 1 loket. Daar waar mogelijk wordt regelgeving samengevoegd of verminderd.

De mogelijkheden van deregulering werden ook meer in z'n algemeenheid besproken. Metz toonde zich dan ook "bijzonder ingenomen met de bereidheid van het bestuur van VNO-NCW om haar kennis en ervaringen op dat gebied te delen". Metz wil overigens kijken of Sneek een "regelluwe stad" kan worden.

Daarnaast kwamen diverse aspecten van de lokale economie aan bod, zoals lokale lasten, regionale samenwerking, de ontwikkeling van woon- en bedrijfslocaties en contacten met het lokale bedrijfsleven.

De gemeentebestuurders waren uitermate tevreden over de gemaakte afspraak met de werkgeversorganisatie om gezamenlijk de mogelijkheden te verkennen voor een Fonds Economie en Kunst in Sneek. Dit is een fonds dat gevuld moet worden door overheid en bedrijfsleven. VNO-NCW Noord was al eerder bij een initiatief betrokken in Groningen en dit bleek een succes. Metz benadrukte ten aanzien van dit onderwerp dat voor het slagen van een dergelijk fonds het van groot belang is dat het qua schaal en aard past bij Sneek en haar inwoners. Metz: "Het is goed dat na het succes in Groningen ook een andere gemeente in het gebied van VNO-NCW Noord gebruik kan maken van zo'n fonds. Gezien de ambitie en inspanningen van Sneek op cultureel gebied verdient Sneek prioritaire aandacht van VNO-NCW voor een dergelijk fonds".

© copyright 2006 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 1-3-2006