Gemeente Kampen

Persbericht

Kampen, 2 maart 2006

Positieve ontwikkeling werkgelegenheid gemeente Kampen

De werkgelegenheid in de gemeente Kampen heeft zich in 2005 positief ontwikkeld en is dan ook met 1,4% gestegen. De werkloosheid is met 7% gedaald. Dit blijkt uit cijfers van BIRO en CWI Oost-Nederland.

De gemeente Kampen besteedt veel aandacht aan het terugdringen van de werkloosheid, door het voeren van een actief reĂŻntegratiebeleid. Hiervoor wordt sinds september 2004 gebruik gemaakt van het zogenaamde `Work First-principe'. Uitgangspunt hierbij is dat werkzoekenden zo snel mogelijk weer aan het werk gaan. Kandidaten die deelnemen aan dit traject, werken dan ook 20 uur per week bij bijvoorbeeld sociale werkvoorzieningen. Ook wordt gezocht naar mogelijkheden in bijvoorbeeld de tuinbouw (Koekoekspolder) en de zorgsector (IJsselheem). Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan diverse trainingen op het gebied van motivatie, sollicitatie en presentatie. Naast nieuwe kandidaten, worden ook bestaande werkzoekenden langzamerhand in deze procedure opgenomen.

De groei van de werkgelegenheid is mede een gevolg van de eerste tekenen van conjunctureel herstel. Het stimuleren van de werkgelegenheid is speerpunt van Kamper economisch beleid; dit vertaald zich onder meer in de verbetering van de dienstverlening aan bedrijven, arbeidsmarktbeleid, en de ontwikkeling van werklocaties. De ontwikkeling van Bedrijvenpark Rijksweg 50 en Zuiderzeehaven en de revitalisering van bedrijventerrein Haatlanden zorgen voor extra vestigingsmogelijkheden voor bedrijven, met de daarbij behorende groei van arbeidsplaatsen. De gemeente Kampen vertrouwt erop dat de huidige trend zich in de komende jaren doorzet en probeert hier zelf een extra impuls aan te geven door het stimuleren van locaties voor zakelijke dienstverlening.