GTI NV

GTI voorziet nieuwbouwproject in Schiedam van duurzame energie

Schiedam/Bunnik, 1 maart 2006

Op 1 maart hebben GTI West Utiliteit bv, Over het Water BV en de Gemeente Schiedam een contract ondertekend voor de realisatie en exploitatie van de energievoorziening van 'Over het Water', een nieuwbouwplan in Schiedam. Over het Water BV is een samenwerkingsverband tussen Woningcorporatie Woonplus en projectontwikkelaar Proper Stok voor de ontwikkeling van het project 'Over het Water'. De energievoorziening gaat ongeveer 500 woningen in 'Over het Water' voor de komende 30 jaar op een duurzame wijze van warmte en koude voorzien. Met de realisatie van de energievoorziening is voor GTI een bedrag van ongeveer 2,5 miljoen euro gemoeid.

Duidelijk plan, economisch het meest aantrekkelijk Om de nieuwbouw in 'Over het Water' van warmte en koude te kunnen voorzien heeft GTI de opdracht ontvangen voor detailengineering en turn-key realisatie van het energiesysteem. Daarnaast zal GTI voor de komende 30 jaar zorgen voor exploitatie, beheer en onderhoud. In opdracht van de Gemeente Schiedam en de projectontwikkelaar van 'Over het Water', is medio vorig jaar door het adviesbureau G3 Advies uit Culemborg aan een aantal marktpartijen gevraagd een voorstel te formuleren voor de bouw en exploitatie van de energievoorziening. Omdat GTI in staat was een duidelijk plan neer te leggen in combinatie met de economisch meest aantrekkelijke voorwaarden, hebben de gemeente Schiedam en Over het Water BV de opdracht gegund aan GTI. De voorbereidingen voor de bouw eerste fase van 'Over het Water' zijn gestart. De bouw vangt aan in de zomer van 2006. De verwachting is dat de bouw in 2011 volledig afgerond zal zijn.

Duurzaam en milieuvriendelijk
Er is gekozen voor een energiezuinig verwarming- en koelingsysteem op basis van warmte- en koudeopslag in de bodem, in combinatie met een warmtepomp en warmtewisselaar. Warmte die in de zomer in de woningen ontstaat wordt afgegeven aan een grondwaterlaag op ongeveer 60 tot 100 meter diepte. In de winter wordt de warmte uit dit water onttrokken ten behoeve van de woningverwarming. Het water gaat gekoeld de bodem weer in, zodat het in de zomer weer gebruikt kan worden voor koeling van de woningen. Tussen het bodemopslagsysteem en het systeem dat de woningen van warmte of koude voorziet, zit een warmtepomp. De warmtepomp dient voor het verder opwarmen en afkoelen van het water zodat het geschikt is voor de verwarming en koeling van de woningen. Bij piekbelasting in koude winterperiodes en ten behoeve van warm tapwater, wordt het systeem bijgestaan door centrale, op aardgas gestookte, CV-ketels. Vergeleken met een traditioneel systeem van individuele Hoog Rendement CV-ketels in woningen, wordt de CO2 uitstoot met 25% gereduceerd.

Aangenaam binnenklimaat tegen aantrekkelijke tarieven In de woningen komt, in plaats van een conventionele gasgestookte CV-ketel, een zogenaamde warmtewisselaar die de warmte omzet in CV-water en warm tapwater. Verwarming van alle woningen wordt gerealiseerd door vloerverwarming. Een groot voordeel van dit systeem is dat in de zomer via het vloersysteem ook gekoeld kan worden. Dit zorgt voor prettige warmte in de winter en een aangenaam koel binnenklimaat in de zomer. De energietarieven die de toekomstige bewoners van 'Over het Water' gaan betalen zijn aantrekkelijk. Deze tarieven zijn ca. 10% lager dan bijvoorbeeld de stadsverwarmingtarieven in de regio.

'Over het Water' is een nieuwbouwproject van projectontwikkelaar Proper Stok en woningcorporatie Woonplus in samenwerking met de Gemeente Schiedam.

GTI richt zich op de technische dienstverlening in de utiliteit, industrie en infrastructuur in de Benelux.
GTI ontwikkelt integrale oplossingen: van ontwerp tot en met realisatie, onderhoud en beheer in alle voorkomende disciplines. Met de ondernemingen Axima, Elyo, ENDEL, INEO, Tractebel Engineering en Fabricom GTI maakt GTI deel uit van SUEZ Energy Services.

SUEZ Energy Services, Europees leider op het gebied van installaties en technische dienstverlening, ontwikkelt voor opdrachtgevers in de industrie, utiliteit en infratechniek waardevolle oplossingen met betrekking tot ontwerp, realisatie en onderhoud van technische installaties evenals oplossingen voor energiebeheer en langdurig multidisciplinair beheer. SUEZ Energy Services telt 66 000 medewerkers en realiseerde in 2005 een omzet van 10,3 miljard euro. SUEZ Energy Services is een van de vier bedrijfsonderdelen van de beursgenoteerde, internationale industriële groep SUEZ.

Nadere informatie en beeldmateriaal is verkrijgbaar bij:

GTI nv
Leen Geschiere, Concernmarketing en communicatie Kosterijland 50, 3981 AJ Bunnik; postbus 210, 3980 CE Bunnik Telefoon: 030 656 94 00; mobiel: 06 20 24 61 53; fax: 030 656 94 15; email: info@gti-group.com; internet: www.gti-group.com