Nieuwe uitglijer van VVD voorman

Afschaffing welstand allang mogelijk

AMSTERDAM, 20060302 -- Opnieuw maakt een prominent VVD-er in verkiezingstijd een grote misser. Fractievoorzitter Jozias van Aartsen heeft gisteren in Boekel gepleit voor een wijziging van de Woningwet, waardoor gemeenten de welstandscommissies kunnen afschaffen. Die wetswijziging is drie jaar geleden al door zijn partijgenoot Johan Remkes tot stand gebracht. Gemeenten hebben de volle vrijheid om hun welstandscommissie af te schaffen, maar slechts twee van de 458 gemeenten hebben daarvoor gekozen. "De VVD wil de gemeenten kennelijk verbieden om op dit gebied hun eigen keuzes te maken," zegt Flip ten Cate, directeur van de Federatie Welstand.


Gemeenten hebben de verantwoordelijkheid om de kwaliteit van hun gebied te bewaken. Dat doen ze onder andere door goed op te letten of nieuwe gebouwen of verbouwingen wel passen bij de sfeer en het karakter van het dorp of de stadswijk. Dat werk hebben ze uitbesteed aan de welstandscommissie.
In hun welstandsnota hebben alle gemeenten (behalve Boekel en Jacobswoude) vastgelegd op welke aspecten de welstandscommissie moet letten. In gevoelige wijken moet de welstandscommissie strenger zijn dan in wijken die er volgens de gemeente minder toe doen. Veel gemeenten hebben ook wijken aangewezen waar helemaal geen welstandseisen meer gelden.
Iedereen kan de criteria van de welstandscommissie tevoren opvragen; welstandscommissies hebben spreekuren waarin al in een vroeg stadium met ontwerpers wordt overlegd over de bouwplannen.
Uit een landelijk onderzoek van de Federatie Welstand blijkt dat een overgrote meerderheid van de bevolking (85%) het belangrijk tot heel belangrijk vindt dat de gemeente via een welstandscommissie op de kwaliteit van bouwplannen let. Gewone mensen in gewone huizen willen graag in een nette wijk wonen. Het is immers ook in het (financiële) belang van de (over)buren dat de huizen in een wijk er een beetje behoorlijk bijstaan.




Federatie Welstand