Lijst Pim Fortuyn


Eerdmans en Van den Anker presenteren plan no-nonsense politiebeleid

Rotterdam, 02/03/2006 -
Joost Eerdmans en Marianne van den Anker
(Leefbaar Rotterdam) hebben vandaag in Rotterdam hun plannen voor een no-nonsense politiebeleid gepresenteerd. Enkele voorstellen uit het plan zijn het maandelijks publiceren van criminaliteitscijfers per wijk, het instellen van een extra beloning voor goede agenten, het verstrekken van een gevarentoeslag en het strenger bestraffen van agressie tegen agenten.

Eerdmans en Van den Anker stellen dat het beleid van het Rotterdamse college een cultuur van aanpakken heeft geïntroduceerd waar de Rotterdammers steeds meer vruchten van kunnen plukken. Zo telde Rotterdam in 2005 nog maar één onveilige wijk, negen minder dan in 2002. Steeds minder mensen lopen in Rotterdam het risico slachtoffer te worden van een misdrijf. Rotterdam is daarmee op weg één van de veiligste grote steden van Nederland te worden, iets wat vier jaar geleden nog niemand durfde te voorspellen.

In januari van dit jaar reisden Joost Eerdmans en oud-hoofdcommissaris van Rotterdam, Rob Hessing naar New York om de werkwijze van de NYPD in de praktijk te bekijken en deze, waar mogelijk, succesvol te importeren naar Nederland. New York City heeft deze weg namelijk met burgemeester Rudy Giuliani al in de jaren 90 met succes bewandeld. In New York, tien jaar geleden nog een van de onveiligste grote steden van Amerika, bevinden de criminaliteitscijfers zich inmiddels op het niveau van de jaren zestig.

Overduidelijk is dat de werkwijze, inrichting en zero-tolerance aanpak van het New York Police Department (NYPD) de belangrijkste succesfactoren zijn geweest in de strijd tegen de criminaliteit. Van een gedemotiveerd en door corruptie geplaagd politiekorps is een korps gemaakt waar de spirit van onoverwinnelijkheid, dienstbaarheid en trots de agenten aanzet tot het leveren van topprestaties.