Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 2 maart 2006

Stadsdeel De Baarsjes


Nieuw monument 4 mei, tijdelijk naar Columbusplein

De Baarsjes vervangt het officiële 4 mei herdenkingsmonument aan de Baarsjesweg voor een nieuw ontworpen monument en verplaatst het tijdelijk naar het Columbusplein. Voor het nieuwe ontwerp is vijftigduizend euro beschikbaar. Op het Columbusplein komt het monument bij de basisschool Dr. J. Th. De Visser te staan, vlak bij de leerlingen die het monument geadopteerd hebben. De huidige plek aan de Baarsjesweg is in verbouwing. Als het Piri Reisplein bij de Westermoskee af is, komt het nieuwe monument in principe daar te staan. Dit gebeurt in 2008 of 2009. Tot die tijd vindt de 4 mei herdenking plaats bij het monument aan de Postjesweg, één van de andere herdenkingsmonumenten in De Baarsjes. Het 4/5 mei-comité wil een nieuw monument omdat de Joodse en Islamitische gedenkpartners bezwaren hebben tegen een kruis als monument voor de oorlogsslachtoffers.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512, 06-12379510

Rottterdams ontwerpbureau eerste keus voor Mercatorplein

Het Rotterdamse Atelier Quadrat is uit vijf ontwerpbureaus gekozen om het Mercatorplein opnieuw in te richten. Waardering is er vooral voor de komst van horeca boven de ingang van de parkeergarage en bomen langs de cafékant van het plein. Het ontwerpbureau tekent het plein in natuursteen; uit de vloer komen fonteinstralen en de terrassen liggen tussen bomen. Op het plein tekent het ontwerpbureau als kunstwerk ook reusachtige konijnen. Veel bewoners vinden dit een minpunt, constateert Arco Verburg na een bewonersavond, de bewoners willen dat er ruimte blijft voor evenementen op het plein. Of het Dagelijks Bestuur daadwerkelijk met Quadrat in zee gaat, hangt af van de bereidheid van het ontwerpbureau om de eerste tekeningen aan te passen tegen reële kosten. Waar de meeste bewoners en de meeste ontwerpers het over eens zijn: weg met het ezelsoor en graag bomen.

Informatie: Rinze van Opstal, r.van.opstal@baarsjes.amsterdam.nl, 5892762, 06-12991741

Uitnodiging 3 maart

Preview nieuwe kunstruimtes Meneer de Wit

Kunstwerkplaats Meneer de Wit gaat verdriedubbelen. Vrijdag 3 maart van 16 tot 19 uur presenteert kunstenaarswerkplaats Meneer de Wit (Witte de Withstraat 10) zijn plannen voor het komende jaar. In het voorjaar start de uitbreiding van de ruimte (van 600 naar ruim 1600 m2) aan de kop van de Witte de Withstraat met een aantal ateliers en 2 studioruimtes. Ymere, de eigenaar van de ruimte, laat zien hoe de ruimtes er uit komen te zien, en Arco Verburg, portefeuillehouder Kunst en Cultuur, vertelt over de betekenis van Meneer de Wit als publiekstrekker voor de Witte Ruijter. Het project De Witte Ruijter ondersteunt kunstenaars en galeries in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg door goedkope galerie-atelierruimtes te subsidieëren. Meneer de Wit is een voortzetting van 'Het VoorBeeld', de kunstenaarswerkplaats die tot begin 2005 tweeënhalf jaar ondergebracht was in de voormalige Edelsmedenschool aan de overkant van de Postjesweg.

Informatie: Edwin Raap, telefoon 020 - 589 27 83

Uitnodiging zaterdag 4 maart, 11-16 uur
Verkiezingsmanifestatie met zeepkist en lijsttrekkersdebat

Op zaterdag 4 maart 11-16 uur staat op het Mercatorplein de verkiezingstent. De verkiezingsmanifestatie biedt het klassieke lijsttrekkersdebat, een debat met jongste kandidaten, één-op-één-debatten en de zeepkist. Voor de kinderen zijn er spelletjes en een springkussen. De muziek is van DJ Jansen met Fortuin. Programma:
11.00 Maak persoonlijk kennis met de vijf partijen: PvdA, GroenLinks, VVD, D66 en het CDA 13.00 'Als ik de Baas van De Baarsjes zou zijn, dan....' Zeepkist 13.30 Pauze
13.45 Debat met de jongste kandidaten van de partijen, o.l.v. Joop Lahaise 14.15 Pauze
14.30 'Één-op-één debat' tussen lijsttrekkers, o.l.v. Arnoud van Soest 15.00 'Afsluitend lijsttrekkersdebat' o.l.v. Arnoud van Soest 16.00 Einde
Informatie: Marije Roos, 06-14114714, 020-5892740

Jeugd in West: banen in de bouw, beurs voor ondernemende meiden, schoolloopbaan volgen

Voorwaarde voor de gunning van nieuwe bouwprojecten moet zijn dat jongeren tegen salaris mogen meebouwen, zeggen de zeven stadsdelen in hun voorstel om de huidige generatie jeugd een toekomst te bieden. Burgemeester Cohen en de wethouders Griffith en Aboutaleb reageerden ter plekke in Centrum Mozaïek positief op de nieuwe gezamenlijkheid en onderschrijven de urgentie van het jeugdprobleem: niet alleen de probleemgevallen, maar de hele generatie jongeren loopt gevaar de boot te missen. De zeven stadsdelen gaan vóór 1 mei gezamenlijk een voorstel indienen bij de gemeente voor de besteding van een Europese subsidie EFRO in de periode 2007-2013, zo bepleiten zij bij hun opvolgers. De jongeren op de wachtlijsten bij Jeugdzorg moeten in Amsterdam-West worden opgevangen, staat in hun voorstel. En jongeren worden veel intensiever op de voet gevolgd bij hun schoolloopbaan, om te voorkomen dat zij voortijdig uitvallen. Wat ook helpt, is een zogenoemde Westbeurs voor de eerste drie jaar dat kleine groepjes jonge ondernemende meiden een bedrijf starten, compleet met coach en goedkope bedrijfsruimte. Verburg over zijn voorstel voor een Westbeurs: 'Veel meiden verrichten vriendendiensten. Ze regelen bijvoorbeeld de reispapieren voor ouderen, cateren feesten of maken kleding. Een volgende stap is een officieel bedrijfje beginnen. Een startersbeurs vergelijkbaar met een werkbeurs voor beginnende kunstenaars kan wonderen doen, heb ik gemerkt bij de Ymere-Baarsjesbeurs'.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Uitnodiging 4 maart

Arco Verburg opent expositie in Witte de Withstraat

Op 4 maart om 20.00 uur opent stadsdeelwethouder Arco Verburg (Kunst) in eetcafé Art' Centre feestelijk de tentoonstelling van Frank Heijckers. Heijckers schildert voornamelijk abstract, met een enkele knipoog naar het figuratieve. De geselecteerde doeken zijn in olie en acryl. De kunstenaar is én technicus én dichter én leraar wiskunde. Verburg: 'Hoeveel talent kan een mens aan? Adres: Witte de Withstraat 128.

Informatie: Edwin Raap, telefoon 020 - 589 27 83

Uitnodiging 6 maart

Informatieavond voor ondernemers Jan Evertsenstraat en Mercatorplein

Winkelgebied Mercatorplein/ Jan Evertsenstraat wordt verbeterd. Ondernemers en eigenaren van winkelpanden krijgen hierover informatie op maandag 6 maart van 18 tot 20 uur in de Joop Westerweelschool (Balboaplein 44). Daarnaast wil stadsdeelwethouder Arco Verburg (Economie) graag weten welke voorstellen de ondernemers hebben voor de verbetering van het winkelgebied, zowel over de fysieke inrichting als over subsidiemogelijkheden en dergelijke. De reacties zijn juist nu zinvol, omdat het plan van aanpak nog in de maak is.

Informatie: Edwin Raap, tel. 020 -589 2783

Agenda


* 2 maart vanaf 15.00 uur 'De democraat in de moslim', afscheidsconferentie Henk van Waveren. Locatie: Aya Sofya; receptie vanaf 18 uur in Nieuw Vredenburgh

2 maart 15-18 uur Reizende partytent op de Admiralengracht (middendeel). Onderwerpen: fietswrakken, grofvuil, eerlijke fiets, hek schilderen, paaltjes, Gevelplanten, adoptie containers


* 2 maart 19 uur verkiezingsbijeenkomst over sociale voorzieningen en onderwijs: centrale stad versus stadsdeel? In samenwerking met de Openbare Bibliotheek Mercatorplein en het Netwerk Vrijwilligers De Baarsjes. Locatie: Openbare Bibliotheek, Mercatorplein 89. Informatie: Bert de Ruiter, 020 - 689 04 56, Marie-Louise Boel, 06 - 21 80 24 48.


* 3 maart, 13-15.30 uur Oefenen met de Stemcomputer,Stadsdeelkantoor (Raadszaal), Baarsjesweg 224, Marije Roos, 020 - 589 27 40.


* 3 maart 16-19 uur Preview nieuwe kunstruimtes Meneer de Wit. Locatie: Witte de Withstraat 10


* 3 maart, 19-21 uur. Verkiezingsdebat. Vrijheid van meningsuiting, overlast jongeren, werkgelegenheid. Organisatie: Ahnada en de Toekomst. Locatie: Hudsonhof 1. Informatie: Abdel Boulal 06-24699002
* 4 maart, 13-16 uur Grote Verkiezingsmanifestatie, Mercatorplein, informatie: Marije Roos, 020 - 589 27 40


* 4 maart 20 uur in Art Centre, Witte de Withstraat 128, wethouder Arco Verburg opent expositie Frank Heijckers. Informatie: www.artcentre-amsterdam.nl


* 4 maart Laatste dag Tentoonstelling 'Gebroken landschappen' , geschilderde herinneringen van dertig vluchtelingen in Amsterdam. Locatie: Wereldpand, Amsterdams Centrum voor Vluchtelingenorganisaties, Mercatorplein 17. Organisatie: Stichting Vluchtelingenwerk Amsterdam.


* 6 maart 18-20 uur Informatieavond voor ondernemers Jan Evertsenstraat en Mercatorplein

Joop Westerweelschool (Balboaplein 44).


* 7 maart 7.30 - 21 uur Stemmen

* 7 maart, 21-24 uur Uitslagenavond gemeenteraadsverkiezingen, Stadsdeelkantoor, Baarsjesweg 224


* 9 maart 15-18 uur Reizende partytent op de Admiralengracht (noordelijk deel). Onderwerpen: fietswrakken , grofvuil, eerlijke fiets, schuin parkeren, gevelplanten, adoptie container


* 13 maart 20.00 uur Inspraakbijeenkomst Bestemmingsplan. Locatie: Stadsdeelkantoor, raadzaal, Baarsjesweg 224


* 15 maart Afscheid van de deelraadsleden


* 16 maart 15-18 uur Reizende partytent op de Baarsjesweg bij de Krijtmolen. Onderwerpen: fietswrakken, grofvuil, eerlijke fiets, timebox, geveltuin, kelders, adoptie container.


* 23 maart 15-18 uur Reizende partytent in de Van Speijkstraat (noordelijk deel). Onderwerpen: fietswrakken, grofvuil, stoepfietsen, geveltuinen, kelders, adoptie container


* 30 maart 15-18 uur Reizende partytent bij de Chassékerk. Onderwerpen: fietswrakken, grofvuil, invulling plein, koffie in buurthuis, eerlijke fiets, adoptie container.


* 11 april 12-17 uur Fietsen graveren in de Witte de Withstraat (middendeel)


* 19 april/15.00-16.30 uur CompoKids 2006, muzikale wedstrijd tussen basisscholen van De Baarsjes in De

Meervaart; jury: o.a. Hedy d'Ancona en Yes-R (rapper en neef van Ali B) en Mirjam Smeels.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756