Gemeente Twenterand


Oudkomers geslaagd voor taallessen en opvoedingsondersteuning Allochtone vrouwen krijgen certificaat voor inburgering

Drieëntwintig allochtone vrouwen die geslaagd zijn voor de Regeling Inburgering Oudkomers kregen op donderdag 2 maart 2006 een certificaat uitgereikt van wethouder Hidde Visser van de gemeente Twenterand. Het oudkomerstraject heeft tot doel het taalniveau te verhogen en oudkomers beter in de maatschappij te reïntegreren.

Drieëntwintig vrouwen hebben in de afgelopen jaren met succes het oudkomerstraject afgerond. De Regeling Inburgering Oudkomers is bedoeld voor allochtone inwoners van 18 jaar en ouder die al lange tijd in Nederland wonen. Aan het traject in de gemeente Twenterand deden enkel vrouwen mee; de weinige mannen die zich aanmeldden haakten voortijdig af. Alle deelnemers werden door de cursus in de gelegenheid gesteld hun Nederlandse taal te verbeteren en zich te oriënteren op deelname aan de Nederlandse samenleving. Zo werd er gedurende het traject ondermeer aandacht besteed aan beroepskeuze. De meeste vrouwen deden mee aan de cursus om meer betrokken te raken bij de opvoeding van hun kinderen. Aan de hand van diverse thema's kregen ze informatie over actuele ontwikkelingen op de basisschool en over de inhoud van het Nederlandse onderwijs. De allochtone moeders leerden actief deel te nemen aan schoolactiviteiten, waardoor hun taalvaardigheid is verbeterd.

De eerste groep oudkomers van 15 deelnemers is in september 2003 van start gegaan en heeft op 21 juni 2004 de eindtoets gemaakt. De tweede groep oudkomers van 8 deelnemers is in maart 2005 gestart en heeft op 29 juni 2005 de eindtoets gemaakt. Eind vorig jaar werd het gehele traject afgesloten. Omdat het certificaat pas onlangs is ingesteld, krijgen de geslaagde vrouwen nu alsnog hun diploma uitgereikt. Advies- en reïntegratiebureau Cvites verzorgde de algehele coördinatie van de cursussen, waarbij de taallessen werden uitgevoerd door het Deltion College (1e groep) en Taalbureau Itom (2e groep) en de opvoedingsondersteuning door TNWT. De resultaten van beide trajecten waren uitstekend. Er waren geen uitvallers en de deelnemers behaalden bij de eindtoetsen veel taalverhoging in de Nederlandse taal. Inmiddels zijn een aantal vrouwen aan de slag als vrijwilligster en hebben sommigen het staatsexamen Nederlands afgerond.

De gemeente Twenterand heeft bij het rijk een nieuwe aanvraag gedaan om een groep van 15 inwoners te laten starten met het oudkomerstraject. Als de subsidie wordt toegekend, zal de cursus wederom worden georganiseerd door Cvites. Dit derde oudkomerstraject is bedoeld voor mensen met schoolgaande kinderen. Deelnemers moeten ouder zijn dan 18 jaar, niet in Nederland geboren zijn en de Nederlandse nationaliteit of een verblijfsvergunning hebben. Oud deelnemers mogen nogmaals meedoen.