Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Interessant programma op Het Nationaal Juristencongres

Speciaal voor rechtenstudenten (advocatuur en notariaat) en juridische (young) professionals met werkervaring vindt voor de vierde keer Het Nationaal Juristencongres plaats. Dit grootste carrière-evenement voor juristen is de ideale mogelijkheid voor carrière-oriëntatie en verbreding van juridische kennis en wordt gehouden op 3 maart in de Amsterdam RAI, parallel aan het grootste carrière-evenement van Nederland, De Nationale Carrièrebeurs.

Ruim 60 topwerkgevers
Ruim 60 juridische werkgevers zijn aanwezig op Het Nationaal Juristencongres, waaronder de volledige top-10 van grootste Nederlandse kantoren volgens 'De Stand van de advocatuur 2005, uitgeverij KSU': Nauta Dutilh, Houthoff Buruma, De Brauw Blackstone Westbroek, AKD Prinsen van Wijmen, Loyens & Loeff, CMS Derks Star Busmann, Allen & Overy, Stibbe, Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn en Van Doorne.

Uniek programma

Het congresprogramma voor Het Nationaal Juristencongres is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met contentmanager Micha Kat. Kat schrijft sinds 1990 over zakelijke dienstverlening in onder meer Het Advocatenblad, De Accountant en Management Team.

Hieronder het gevarieerde programma:

Mijn eerste pleidooi
Gerard Spong en Jan Sjöcrona, twee van de beste strafpleiters van ons land, vertellen over hun eerste pleidooi. Hoe kijken ze daar nu op terug? Het klimaat waarin strafrechtadvocaten opereren verandert snel en voortdurend. Vooral het laatste jaar gebeurt er van alles dat de positie van de strafpleiter verzwakt en bedreigt terwijl het OM steeds sterker wordt. Verliest het pleidooi daardoor niet aan belang?

Making partner 2006

Als stagiair en medewerker ben je vooral aan het investeren. In jezelf, maar ook in de goudgerande winstdelen die de partners jaarlijks opstrijken. Hoe word je anno 2006 zelf partner op een groot kantoor? Wat zijn de valkuilen? Wat zijn de offers die je moet brengen en wat zijn de beloningen die gloren aan de horizon? Hoe verloopt de procedure en verloopt die wel altijd eerlijk?

Mijn eigen kantoor

Big is niet langer beautiful! Nee, je eigen kantoor beginnen met mensen die je zelf uitkiest, dát is het echte werk! Maar dan moet je natuurlijk wel eerst wat kunnen. Dus: gebruik het grote kantoor als leerschool en doe daarna alles sneller, flitsender en natuurlijk ook goedkoper. Drie startende advocatenkantoren die ervoor kozen hun eigen weg te gaan in een uiterst competitieve markt.

McLaw: daar komen de Amerikanen!
Op steeds meer gebieden wordt de invloed zichtbaar van de VS op ons rechtsbedrijf. De claimcultuur, de classactions, de opkomst van de letselschadeadvocatuur, de druk om no-cure-no-pay toe te laten, de komst naar Europa van Amerikaanse advocatenkantoren én de antiterrorisme-wetgeving. Daarnaast komen er ook steeds meer Amerikaanse bedrijven naar ons land die als cliënt van een advocatenkantoor hun eigen normen en waarden hebben. Worden we langzaam een juridisch filiaal van de VS?

Arbitrage in de arena!

Steeds meer nationale en internationale geschillen met megabelangen worden beslecht via arbitrage. De arbiters zijn bijna altijd advocaten, niet zelden de beste ter wereld. Onder hoge en vaak zelfs extreme (tijds)druk beslissen ze over belangen van soms miljarden. Het is een geheime kamer in het paleis van het recht, maar in die kamer gaat het er wel vaak het hardst aan toe en gebeuren de spannendste dingen. Welkom in de arena van de arbitrage!

Recht in de regio
Buiten de Randstad bevinden zich veel snel groeiende advocatenkantoren. In de Nederlandse top-50 staan twintig regionale kantoren. Deze kantoren hebben de laatste jaren een enorme slag gemaakt in professionaliteit. Hoe is het om op zo'n kantoor te beginnen? Waarin verschilt een stage bij een regionaal kantoor van een stage bij een groot landelijk kantoor? En last but not least: wat zijn de belangrijkste verschillen in de praktijk van de advocaat?

De battle rond de boedel

Bij grote faillissementen breekt vaak een ware oorlog uit om de boedel. Banken, fiscus en andere crediteuren: ze hakken stevig op elkaar in. Een trend is dat crediteuren zich verenigen en een advocaat nemen om hun positie bij de curator sterker te maken. Hoe verloopt deze strijd? Wat zijn de juridische kaders? Hoe stellen de banken en de fiscus zich op? Helemaal interessant wordt het als binnen het faillissement ook nog sprake is van fraude en er wordt geprocedeerd. Insolventie 2006: niet voor softies!

In-house or outside?

Grote ondernemingen beschikken over juridische afdelingen die qua grootte een advocatenkantoor benaderen. Wat gebeurt daar allemaal? Wie zijn de belangrijke 'in-house counsels', zoals ze vaak worden genoemd, en wat doen ze? Wat zijn de belangrijkste verschillen met het werk als externe advocaat? En hoe verloopt de samenwerking tussen interne en externe juristen? Voor wie twijfelt tussen een bedrijf en een advocatenkantoor is deze praktijksessie een must!

Uitgeverij KSU: presentatie van de Stand van de Rechtenstudie

KSU Uitgeverij presenteert het jaarlijkse onderzoeksrapport naar de Stand van de Rechtenstudie 2006. Uiteraard zullen hier de highlights van het rapport worden belicht: bekendmaking van de best betalende stageplek binnen de advocatuur, bekendmaking van het aantal rechtenstudenten en trends op het gebied van de rechtenstudie.

Opleiding tot rechter of officier van justitie

Voor wie meer wil weten over de raio-opleiding tot rechter of officier van justitie. Raio's en vertegenwoordigers van de selectiecommissie in het Studiecentrum Rechtspleging (SSR) geven antwoord op de vraag wat de zesjarige praktijkopleiding tot rechter of officier van justitie inhoudt en aan welke criteria moet worden voldaan om in aanmerking te komen voor benoeming tot rechterlijk ambtenaar in opleiding.

NMa en de duistere kartelwereld

Tijdens deze bijeenkomst word je ingewijd in de duistere wereld van een kartel. Door de interactieve behandeling van een actuele casus leer je hoe je verboden kartelafspraken aanpakt en hoe je tot een juridisch besluit komt op basis van de Mededingingswet en de Algemene Wet Bestuursrecht. Op deze wijze ervaar je hoe het is om als jurist bij een toezichthouder als de NMa te werken

Organisatie
Het Nationaal Juristencongres is een evenement van Memory Productions Events, die ook De Nationale Carrièrebeurs en Het Jobnet Career Event organiseert. De Nationale Carrièrebeurs is het grootste carrière-evenement van Nederland met de beste werkgevers en wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd. De website www.juristencongres.nl biedt een overzicht van alle informatie over Het Nationaal Juristencongres. Naast het actuele programma biedt www.juristencongres.nl ook een overzicht van alle deelnemende kantoren, informatie over workshops, juridische professionals die aanwezig zijn op het congres en nog veel meer.

Op 25 februari aanstaande verschijnt een speciale bijlage over Het Nationaal Juristencongres in de academische editie van Memory Magazine, tijdschrift voor studenten en young professionals.

Noot voor de redactie/