Gemeente Enschede

Vang het regenwater in je eigen ton

maandag 27-02-2006

Op vrijdag 3 maart om 10.00 uur ontvangt de Bonifatiusschool in Enschede een fraaie regenton met een bijbehorend lespakket voor groep
1 t/m 4 van wethouder R. Bleker. Deze feestelijke overhandiging is tevens het startsein voor een gemeentelijke regentonactie in het kader van de Enschedese Watervisie, waarmee iedere burger van Enschede actief kan bijdragen aan zorg voor het milieu en het bewust omgaan met waterverbruik door het aanschaffen van een regenton.

Doe mee me t Enschede

De gemeente Enschede heeft in 2003 een Watervisie opgesteld, waarin staat aangegeven op welke manier Enschede in de komende jaren omgaat met de waterhuishouding in de stad. Het grondwaterpeil van Enschede wordt hierdoor op een moderne en verantwoorde manier beheerst. Zo wordt water weer zichtbaar gemaakt in de stad; bijvoorbeeld met het bovengronds brengen van de Roombeek.

Om de inwoners van Enschede de doelen van de Watervisie op een tastbare manier te laten meebeleven, is de gemeente gestart met een regentonactie.

Op deze wijze leveren Enschedeërs een actieve bijdrage aan een belangrijk doel van de Watervisie: op een verantwoorde manier omgaan met water en zorg dragen voor het milieu. Door de aanschaf van een regenton wordt regenwater afgekoppeld en kan men besparen op het verbruik van schoon leidingwater.

Vang de regen in je eigen ton

Met deze oproep begint de gemeente Enschede met een publiciteitsactie om haar inwoners te stimuleren om mee te doen met de regentonactie.

Hoe meer mensen kiezen voor het opvangen van regenwater in een regenton, hoe zorgvuldiger er wordt omgegaan met schoon regenwater, dat anders in het riool zou verdwijnen. Bovendien kan dit regenwater ingezet worden voor allerlei klusjes rondom huis en tuin. Denk bijvoorbeeld aan het wassen van auto en ramen en het water geven van planten in huis en tuin. Bijkomend voordeel is dat iedereen die een regenton heeft, bezuinigt op het verbruik van leidingwater en dat is zeker te merken in de portemonnee!

Basisscholen sparen water

Alle basisscholen krijgen van de gemeente een regenton met bijbehorend lespakket voor groep 1 t/m 4 aangeboden. Dit lespakket is ontwikkeld door de afdeling NatuurEducatie onder het motto: jong geleerd is oud gedaan, want je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het besparen op schoon water! Op speelse wijze leren de kinderen waarom je zuinig met water moet zijn en wat voor leuke dingen zij met hun regenton kunnen doen: niet alleen in de schooltuin komt de ton van pas, je kunt met de inhoud ook mooi je fiets schoonmaken. Met deze leuke en aantrekkelijke lesbrief leren de kinderen om op een andere manier met water om te gaan en niet zoals Tina uit het lespakket de kraan te laten lopen tijdens het tandenpoetsen!

Hoe komt men aan een ton?

De gemeente Enschede heeft een informatiebrochure waarin wordt uitgelegd hoe iedereen via de gemeente aan een regenton kan komen. Men kan kiezen uit een fraaie oud-houten regenton of een praktische ton van groen plastic, beide voorzien van kraan en deksel en een aankoppelstuk om de ton aan de regenpijp te bevestigen. De brochure is te verkrijgen in de diverse Servicecentra in de Stadsdelen, op het stadskantoor of in de bibliotheek. Ook op het Digitaal Loket van de gemeente (www.enschede.nl) is meer informatie over de regentonactie te vinden, en een invulbon die digitaal verstuurd kan worden.


---